Menu

Get Socialize

Predstavljena ovogodišnja izdanja “Gradiškog zbornika“ i zbornika „Istina o Srbima“

27.12.2017 529 31 Nema komentara

Description

U organizaciji SP i KD „Prosvjeta“ Gradiška u Kulturnom centru predstavljeni su 19. „Gradiški zbornik“ i 20. zbornik „Istina o Srbima“. Za ovogodišnje izdanje „Gradiškog zbornika“ može se reći da je najopsežnije do sada, jer broji preko 300 stranica, ističe urednik mr Milenko Gagić.

Dodaje, da dobrim sadržajem ovoj časopis ispunjava svoju ulogu, a to je da  obrađuje društvena pitanja.

„Zastupljene su sve oblasti, kao i u drugim izdanjima. Osnovni cilj zbornika je da bude naš trag o nama. Ovaj broj je pod pečatom događaja iz 1992. godine, i opisuje stradanje srpskih junaka na Bokovima“, rekao je Gagić.

Prema riječima predsjednika SP i KD „Prosvjeta“ Gradiška Mirka Milisavića, 20. zbornik  „Istina o Srbima“ karakteriše izuzetan kvalitet radova koji su pristigli na ovogodišnji literarni konkurs.

„Žiriju je bilo teško izabrati najbolje radove. Autori su sa čitavog govornog područja srpskog naroda, što nam je jako drago, i podvrđuje nam da se na ovaj način za Gradišku nadaleko čuje“, istakao je Milisavić.

Izdavanje „Gradiškog zbornika“ i zbornika radova „Istina o Srbima“ i ove godine podržala je opština Gradiška.

„Ovi zbornici su tradicija u našoj opštini i predstavljaju krunu kulturnih dešavanja u toku jedne godine. Lokalna uprava će i ubuduće podržavati izdavanje zbornika“, rekao je Zoran Adžić, načelnik opštine Gradiška.

Kao i svake godine, i ovaj put nagrađena su po tri najbolja najbolja rada iz poezije i proze pristigla na protekli konkurs „Istina o Srbima“. Prvonagrađeni rad u stihu je „Pred bistom pokajnicom“, autora Nebojše Ivaštanina, iz Gradiške. Drugo mjesto pripalo je Dragojli Popović, iz Boškovića, za pjesmu „To može samo Srpkinja“, a treće mjesto Snježani Jokanović, iz Prijedora, za pjesmu „Uplakana majka“.

„Sveti štap je isplivao“, autora Živka Vujića, iz Banjaluke, je prvonagrađeni rad u prozi. Na drugom mjestu našao se Živko Đuza, iz Mrkonjić Grada, sa djelom „Božiji putokaz“, a treće mjesto pripalo je autoru proznog rada „Goluban“, Slobodanu Jankoviću, iz Banjaluke.

Kultura