Menu

Get Socialize

Predstavljena trinaesta knjiga Ljiljane Vujić Tomljanović

13.12.2019 704 51 Nema komentara

Description

U Kulturnom centru Gradiška svoju trinaestu knjigu „U vozu bez klase“ predstavila je književnica Ljiljana Vujić Tomljanović. Riječ je o zbirci poezije, koja broji 56 pjesama.

„Neki kažu da su moji stihovi teški i nerazumljivi. Međutim, to su oni koji ne shvataju da smo do te mjere iskomplikovali svaki segment života da više ni učemu ne možemo da prepoznamo jednostavnost. Jednostavnost je zapravo suština prirode, čovjekove i svake druge, suština života i postojanja. Putujemo u vozu bez klase, ali ne znamo to, ne prepoznajemo. Podijelili smo ga na klase i razlike u kojima nema utjehe za uplakane i sirote. Nema nas i srce je prazno“, prenijela je poruku zbirke Tomljanovićeva.

Utiske o zbirci svoje nekadašnje učenice iznijela je i profesorica Radana Vila Stanišljević, koja je djelo Tomljanovićeve ocijenila kao najzrelije do sada: „Podijeljena je u tri cjeline i od samog naziva zbirke, taj voz bez klase, to je zapravo život svih nas. Nikad ne znamo u kojoj smo klasi, da li smo u pravom vagonu i kada siđemo da li će biti kasno da razmišljamo zašto smo tu bili. Uzaludnost našeg snivanja da možemo nešto odrediti, a istovremeno poimanje dubine čovječanstva, promašaja, zabluda. Vrlo zrela zbirka, misaona i mislim da joj je to najbolja knjiga.“

Tomljanovićeva je navela da je zbirka nastajala četiri godine i dodala da, iako broj trinaest za mnoge ima negativan predznak,  za nju je to broj umjetnosti.

Kultura
error: Sadržaj je zaštićen !! Content is protected !!