Menu

Get Socialize

Predstavljeno srpsko-englesko izdanje knjige “Istorija Gradiške/ Bosanske Gadiške i njene okoline“

19.09.2018 395 15 Nema komentara

Description

U Kulturnom centru Gradiška predstavljeno je srpsko-englesko izdanje knjige „Istorija Gradiške/Bosanske Gradiške i njene okoline“. Riječ je o knjizi koja predstavlja sažetak publikacije izadne prije deset godine.

Nikola Kragulj korodinator projekta rekao je da je knjiga o istoriji Gradiške trebala biti završena do 1990. godine, ali da su zbog okolnosti radovi nastavljeni tek od 2005.godine. Tada je organizator projekta bio Nebojša Ivaštanin, a glavni urednik knjige koja je štampana 2008. godine bio je akademik Rade Mihaljčić.

„Mi smo tada smatrali da trebamo da imamo suženo izdanje koje će biti prevedeno na engelski jezik, da možemo predstaviti Gradišku i na tom jeziku“ rekao je Nikola Kragulj, koordinator projekta.

Nebojša Ivaštanin kaže da je knjiga visoko ocijenjena u akademskim krugovima i da Gradiška ima čime da se ponosi.

Istoričar Željko Vujadinović smatra da je Gradiška jedna od rijetkih opština u RS i čitavoj BiH za koju se može reći da ima kompletno obrađenu ne samo istoriju nego i cjelokupan razvoj života od najstarijih vremena pa do posljednjeg rata.

„Vrijednost ovog  srpsko engleskog izdanja knjige je što su svi tekstovi prevedeni na engelski jezik i time su dostupni svima koji su zainteresovani za istoriju ovog prostora“ rekao je na promociji istoričar Vujadinović.

Društvo