Menu

Get Socialize

Premijera filma „Kamen pamti“

17.09.2020 182 8 Nema komentara

Description

Dokumentarni film „Kamen pamti“ premijerno je prikazan na ljetnoj pozornici Zavičajnog muzeja Gradiška. Film govori o liku i djelu mozaičara svjetskog glasa Borislavu Bori Nježicu.Autor filma Milan Pilipović kaže da je veoma srećan što je u Gradišku u umjetničkom smislu uspio vratiti Boru Nježića,  koji je u svijetu mozaika i svijetu umjetnosti ostavio neizbrisiv trag.

„Film o ovom umjetniku nije bilo teško napraviti jer sam od prvih kadrova shvatio da se radi o velikom umjetniku koji ima mnogo prijatelja. Najznačajnije je da ljudima iz Gradiške prikažemo o kakvoj ličnosti se radi i koliko je on važan u svijetu mozaika i scenografije“ rekao je Milan .Pilipović, autor dokumentarnog filma.

U igranim scenama ovog filma odlično se snašao Petar Ugren.

“Bilo je super glumiti, najzanimljivija scena mi je bila kada sam bio kod kamenja” kaže Petar Ugren, glumac amater.

Film o Bori Nježiću je dio aktivnosti koje posljednjih nekoliko mjeseci Zavičajni muzej i Gradska uprava uspješno realizuju.

“Imali smo prvi međunarodni simpozijum gdje su se okupili umjetnici iz raznih zemalja. Trudićemo se da simpozijum postane brend Gradiške i prepoznatljiv” rekao je Zoran Adžić, gradonačelnik Gradiške

Premijerom filma završen je međunarodni simpozijum na kojem su učestvovali vajari I mozaičari koji su radili svoja djela u prostoru, sa ciljem da se u Gradišci napravi muzej na otvorenom.

U skladu sa mogućnostima te uz pomoć Gradske uprave Zavičajni muzej Gradiška vratio je mnoge ljude u Gradšku,  odnsno oživio je sjećanje na Veljka Čubrilovića, Dijanu Budisavljević, kao i na protu Dušana Subotića.

Uncategorized
error: Sadržaj je zaštićen !! Content is protected !!