Menu

Get Socialize

Prijem kod načelnika za pravoslavne sveštenike iz Gradiške

04.01.2018 354 15 Nema komentara

Description

Načelnik opštine Gradiška Zoran Adžić i ove godine, povodom božićnih praznika, upriličio je tradicionalni prijem za sveštenike Srpske pravoslavne crkve sa područja opštine. Sa gradiškim sveštenstvom, na čelu sa arhijerejskim namjesnikom protojerejem stavroforom Gojkom Slijepčevićem, načelnik je sumirao proteklu godinu, te razgovarao o planovima u ovoj godini. Cilj je unaprijediti crkveni život na području opštine Gradiška, poručeno je sa prijema.

„Ovo je dobar primjer saradnje i razumijevanja između duhovne i svjetovne vlasti. Želimo da čuvamo i njegujemo našu pravoslavnu tradiciju, uz poštovanje svih drugih vjeroispovjesti na području opštine Gradiška“, rekao je Adžić.

„Cilj nam je da zajedničkim radom iznađemo najbolja riješenja za unaprjeđenje crkvenog života i da stvorimo bolje uslove života i rada našeg sveštenstva, kao i drugih naroda“ istakao je Slijepčević.

Arhijerejski namjesnik gradiški je podsjetio da je, zahvaljujući dobroj saradnji duhovne i svjetovne vlasti u Gradišci, prošle godine organizovano donatorsko veče na kojem su, uz podršku predsjednika i institucija RS, te brojnih priložnika, prikupljena sredstva za početak rekonstrukcije hrama Pokrova Presvete Bogorodice u Gradišci. Radovi na objektu trebalo bi da počnu na proljeće, a Slijepčević je pozvao sve dobre ljude da, u skladu sa mogućnostima, potpomognu rekonstrukciju hrama.

„Radovi će krenuti početkom marta. Prvo će biti rekonstruisan zvonik i centralne kupole, te krov i spoljašnost hrama“, pojašnjava Slijepčević.

Govoreći o planu obnove manastira Karanovac u Kijevcima, načelnik Gradiške je istakao da je u  protekloj godini lokalna uprava vodila intenzivne aktivnosti na riješavanju imovinsko – pravnih odnosa za privatno zemljište u manastirskom kompleksu.

„To je jedino manastirište na prostoru opštine, te ćemo uskoro pristupiti potpisivanju ugovora i isplati vlasnicima zemljišta. Dogovorena je korektna cijena i kad sve završimo lokalna uprava će prenijeti gazdovanje zemljištem na Srpsku pravoslavnu crkvu“, kazao je načelnik Adžić.

Načelnik opštine Gradiška i arhijereski namjesnik gradiški ovom prilikom svim pravoslavnim vjernicima uputili su čestitke povodom predstojećeg Badnjeg dana i Božića, uz tradicionalni pozdrav: Mir Božiji, Hristos se rodi!

Društvo