Menu

Get Socialize

Prizemni generatori za odbranu od grada stavljeni u funkciju

23.05.2018 614 17 Nema komentara

Description

Protivgradna preventiva RS u petak 18. maja postavila je 35 prizemnih generatora za odbranu od grada,a prvi put su upotrebljeni juče, 22. maja. Generatori su postavljeni na području Potkozarja i Lijevča polja.

“Tokom ovog našeg višegodišnjeg rada imali smo više puta zabrane djelovanja od kontrole leta. Hrvatska je to djelimično rješila sa prizemnim generatorima” kaže Tihomir Dejanović, direktor “Protivgradne preventive Republike Srpske”.

Protivgradna preventiva RS je za ovu investiciju izdvojila oko 250 hiljada KM. Prizemni generatori su nabavljeni zahvaljujući dobroj saradnji koju ovo preduzeće ima sa kolegama iz Hrvatske,sa kojima se o upotrebi generatora razgovaralo na sastanku u Gradišci. “U Državnom hidrometeorološkom zavodu u Zagrebu rade kratkoročne prognoze za metodologiju uključivanja prizemnih generatora i mi smo dogovorili sa susjednim centrom sa Gorica da daje signal kada pale svoje generatore da tada i mi palimo svoje” rekao je Dejanović.

Vladimir Hiti, voditelj Radarskog centra Gorica kaže da generatore koriste 24 godine i da je dobro da što više sredstava djeluje tako će i rezultati zaštite biti bolji.

Ovo je veoma zahtjevna sezona kažu u Portivgradnoj preventivi i sve se češće susreću sa problemom pojave grada.Ovakav mjesec maj ističu nije zabilježen posljednjih četrdeset godina protivgradne zaštite na ovom području.

“Samo je juče ispaljeno 192 rakete, na području Gradiške 50 raketa. Mi dajemo svoj maksimum da spriječimo štete od grada” istakao je Dejanović.

U protivgradnu sezonu Portivgradna preventiva RS ušla je sa 2200 raket. Do danas je ispaljeno 559. U junu se očekuje nabavka kontigenta od 610 protivgradnih raketa.

Društvo