Menu

Get Socialize

Promocija zbirke „Pauk ili čovjek“ Stefana Višekrune održana u Gradišci

30.11.2019 685 44 Nema komentara

Description

U Narodnoj biblioteci Gradiška održano je predstavljanje zbirke poezije „Pauk ili čovjek“ Stefana Višekrune. Zbirku je posvetio jednom od najvećih crnogorskih pjesnika, vladaru Crne Gore i vladici, Petru II Petroviću Njegošu.

„Dao je odgovore na pitanja za kojima sam i ja tragao. Čitajući djela svjetske književnosti sanjao sam da i ja krenem tim putevima. U toj ljubavi i borbi nastala je i ova zbirka“, objasnio je Višekruna.

Iako je knjiga njegov prvenac, iz štampe je izašla u junu ove godine, pjesme ovog mladog književnika iz Trebinja već su prevođene na šest jezika.

„Pjesme su čitane u Indiji, Rusiji, Mađarskoj, Makedoniji, Italiji, a uskoro će biti prevedene i na španski jezik. Takođe, zbirku je Saša Ugrenovski, režiser, glumac i pjesnik, preveo na makedonski jezik i uskoro će se štampati i u toj zemlji“, istakao je Višekruna.

Zbirka „Pauk ili čovjek“ odlično je prihvaćena kod čitalačke publike, u regiji i inostranstvu, a pozitivne kritike stigle su i iz Gradiške.

„Nekoliko puta sam pročitala zbirku i odmah pri prvom čitanju sam zapazila da je onaj koji je ovo pisao imao neobičan pristup poeziji. Taj neobičan pristup je rodio sjajan kvalitet. Mislim da je Stefan pjesnik čija će se djela čitati“, rekla je Radana Vila Stanišljević.

Zainteresovani će djelo Višekrune od sada moći da pronađu i u gradiškoj biblioteci.

„Zadovoljstvo mi je što smo ugostili mladog pjesnika iz Hercegovine, što znači da u našoj biblioteci primamo goste koji su sa područja cijele Republike Srpske“, rekla je Snježana Miljković, direktor Narodne biblioteke Gradiška.

Višekruna priprema novu knjigu „Vjetrometina“, koja bi svjetlost dana trebalo da ugleda na proljeće iduće godine. U njoj će se, pored pjesama, naći aforizmi i besjede.

Kultura
error: Sadržaj je zaštićen !! Content is protected !!