Menu

Get Socialize

“Protivgradna preventiva” stalno na oprezu

06.07.2018 1063 14 Nema komentara

Description

Zbog stalnih promjena vremena, sa čestim pljuskovima i grmljavinom, u preduzeću Protivgradna preventiva RS stalno su na oprezu. Posljednji put su dejstvovali u srijedu, 4. jula, a zbog najavljenog pogoršanja vremena ponovo su spremili rakete.

„Mi dežuramo 24 časa. Čim budu najavljene nepogode mi krećemo u akciju i po potrebi ispaljujemo protivgradne rakete. Nema nikakakvih iznenađenja“, ističe Tihomir Dejanović, direktor JP „Protivgradna preventiva RS“.

Protekla dva mjeseca za „Protivgradnu preventivu“ bila su veoma naporna. Dejstvovali su 29 dana i ispalili preko 1220 raketa. Najviše posla imali su strijelci na području Gradiške koji su ispalili 266 raketa.

„Ovo je izuzetno zahtjevna sezona. Nabavili smo nedavno 610 raketa koje smo podjelili strijelcima. U sezonu smo ušli sa 2200 raketa, a iskoristili smo 1200. Sa novim raketama smo napunili zalihe, te očekujemo da ćemo protivgradnu sezonu uspješno završiti“, kazao je Dejanović.

Štete od grada na području RS bilo je veoma malo, i to na južnim stanicama Banjaluke, Prnjavora i Laktaša, naglašava Dejanović. Dodaje, da u Gradišci  značajnijih šteta nije bilo.

U „Protivgradnoj preventivi“ kažu da projekat modernizacije protivgradne zaštite  privode kraju. Do kraja ovogodišnje sezone trebalo bi da budu završeni radarski centri u Trebinju, na Jahorini, i u Bijeljini. Očekivanja su i da će do iduće protivgradne sezone najveći dio automatskih protivgradnih stanica biti u funkciji.

Društvo
error: Sadržaj je zaštićen !! Content is protected !!