Menu

Get Socialize

Protonamjesnik Tomić poručuje: “Pored fizičkog, važan je i duhovni post.”

11.03.2019 453 11 Nema komentara

Description

Pravoslavni vjernici danas obilježavaju početak Vaskršnjeg posta, koji se još naziva Veliki i Veligdanski, zbog posebne važnosti ali i dužine trajanja. Naziva se i Časni zato što obuhvata vrijeme stradanja Isusovog. Post je nešto što dobrovoljno činimo, podražavajući gospoda Isusa Hrista.

„Post se sastoji iz dvije komponente: duhovne i fizičke. Pošto nam je vidljivija, najčešće se fokusiramo na fizičku komponentu, a to je uzdržavanje od određene hrane i pića u određenom vremenskom periodu. Naravno, duhovna komponenta je mnogo važnija, jer je to vrijeme kad preispitujemo sebe, kad opraštamo, molimo druge da nam oproste, vrijeme u koje bi trebalo da bude pojačana molitva, trud, žrtva i milostinja. Kroz post treba da dođemo do jednog smirenoumlja“, objasnio je Nenad Tomić, protonamjesnik.

Prva nedjelja posta zove se Čista, dok se do Vaskrsa, uz posebna pravila, smjenjuju – Prečista, Кrstopoklona, Sredoposna, Gluva, Cvjetna i Strašna ili Stradalna nedjelja.

Čista nedjelja podrazumijeva post na vodi.

“Ne treba da se konzumira ulje, odnosno jela pripremana na ulju i riba. U takvoj vrsti posta, i u ovoj sedmici, mogu biti izuzeti teški bolesnici, trudnice i dojilje. Odnosno, oni kojima je zdravlje ugroženo. Nekome je teže postiti jedan dan nego nekome sedam”, rekao je protonamjesnik Tomić.

On je, za početak posta, uputio poruku svim pravoslavnim vjernicima: „Želim svima da čestitam početak posta. Želim da pojačaju svoje molitve za vrijeme posta, da njihov trud koji budu učinili bude na korist i duhovno spasenje. Treba da budu svjesni da pored tog fizičkog posta i duhovno poste. Da se okrenu oko sebe, pogledaju na svoje bližnje, da nikoga ne uvrijede, ne ožaloste. Da nekoga obraduju, makar sitnicom. Ako ništa ne možemo učiniti za drugog čovjeka, možemo se makar pomoliti Bogu za njega. Dakle, uvijek nešto možemo.“

Vaskršnji post se završava praznikom Vaskrsenja Isusa Hrista – Vaskrsom, koji se ove godine proslavlja 28. aprila.

Društvo
error: Sadržaj je zaštićen !! Content is protected !!