Menu

Get Socialize

Prvi put akcija dobrovoljnih davalaca krvi na otvorenom

26.07.2018 295 7 Nema komentara

Description

Opštinska organizacija Crvenog krsta Gradiška u saradnji sa Službom za transfuziju krvi Gradiška organizovala je prvu ljetnu akciju dobrovoljnog darivanja krvi na otvorenom. Akciji, koja je održana ispred Kulturnog centra, odazvalo se preko 20 davalaca. Među njima je bila Dušica Baškalo koja je prvi put na prvoj akciji na otvorenom u Gradišci dala krv.

„Već dugo sam o tome razmišljala. Kada sam vidjela najavu za ovu akciju došla sam prosto iz humanih razloga“ rekla je Dušica Baškalo.

Tokom ove akcije prikljupljeno je oko 15 doza krvi sa čime su u gradiškoj transfuziji zadovoljni.

„Bilo je starih davalaca,ali je bilo četiri nova što je veoma važno. Njih posebno volim najviše zbog krvnih grupa, tako nam je bitno da ljudi znaju koja su krvna grupa i da vidi da davanje krvi nije ništa strašno ni bolno“ rekla prim.dr Marija Cvjetković, načelnik Službe za transfuziju krvi Gradiška.

Predstavnici OO Crvenog krsta smatraju da je akcija uspješna jer su se pojavila četiri nova davoca što je veoma značajno.

“Cilj akcije jeste da se animira stanovništvo, da se skrene pažnja javnosti na sigurne zalihe krvi. U svakom slučaju mi smo jako zadovoljni sa akcijom. Svi koji su bili tu su oduševljeni, tako da bi se ona mogla ponoviti iduće godine” kaže Dragana Stević, sekretar OO Crvenog krsta Gradiška.

Na godišnjme nivou OO Crvenog krsta organizuje desetak akcija. Od toga šest ih je vezano isključivo za nove davaoce odnosno za učenike srednjih škola. Uglavnom tokom cijele godine animiraju stanovnišvo da dobrovoljno daruju krvi.

U gradiškoj Službi za transfuziju krvi kažu da je stanje sa zalihama dobro, ali da je u avgustu zbog godišnjih odmora manje davalaca.

Društvo