Menu

Get Socialize

Pušteno u pogon postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda u Agroindustrijskoj zoni Nova Topola

27.11.2018 883 17 Nema komentara

Description

Puštanjem u pogon postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u Agroindustrijskoj zoni Nova Topola, direktor misije USAID-a u BiH Piter Dafi i načelnik opštine Gradiška Zoran Adžić, simbolično su ozvaničili završetak izgradnje postrojenja u okviru USAID-ovog projekta RAST.

„Investicija USAID-a je 520 000 KM, a lokalna uprava uložila je dodatnih 700 000 KM, kako bi kompletnu primarnu kanalizaciju priveli na ovaj prečistač. Ovo je bitan objekat u okviru infrastrukturnog opremanja Agroindustrijske zone Nova Topola, gdje želimo da stvorimo jednu od najrespektabilnijih i najopremljenijih zona u regionu, da privučemo dovoljan broj investitora i ono što je najbitnije – da otvaramo nova radna mjesta“, rekao je Zoran Adžić, načelnik opštine Gradiška.

„71 odsto izvoza iz BiH završava na tržištima Evropske unije i postoji još prostora za proširenje i velika šansa za razvoj. USAID radi sa različitim lokalnim zajednicama kako bi se povećao izvoz. To nekad uključuje obuku i seminare, a nekad infrastrukturu. Blisko smo sarađivali sa načelnikom Adžićem i njegovim timom kako bismo povećali kapacitet ove industrijske zone“, izjavio je Piter Dafi, direktor misije USAID-a u BiH.

Riječ je o zajedničkim aktivnostima USAID-a i Opštine Gradiška, koji su udružili sredstva kako bi se osigurao sistem za tretman otpadnih voda. Načelnik Adžić se zahvalio na donaciji, istakavši značaj za funkcionisanje i rad Agroindustijske zone, ali i značaj za privrednike i građane opštine Gradiška: „Svjedoci smo da italijanska kompanija „Calzedonia“ gradi objekat od 11 000 metara kvadratnih, gdje ćemo negdje početkom proljeća otvoriti taj objekat i 500 radnika će tu naći zaposlenje.“

Prečistač bi trebalo da prečišćava otpadne vode u obuhvatu Agroindustrijske zone u okviru prve faze ovog projekta, objasnio je Miodrag Babić, inženjer građevinarstva: „Kapacitet je 800 ekvivalent stanovnika, a u budućnosti kako se sama industrijska zona bude širila kapacitet bi trebalo da bude 5000 stanovnika, i mogle bi se prečišćavati otpadne vode iz naselja Nova Topola.“

USAID-ov projekat RAST, koji provodi CRS, podržava jedinice lokalne samouprave da unapređenjem svog djelovanja i jačanjem  odgovornosti poboljšaju ekonomski razvoj i kvalitet života građana. U ovom trenutku, projekat RAST djeluje u preko 20 jedinica lokalne samouprave u BiH, radeći na obnovi infrastrukture i podršci u procesu BFC standardizacije jedinica lokalne samouprave.

Društvo
error: Sadržaj je zaštićen !! Content is protected !!