Menu

Get Socialize

Rad na dokumentarno-igranom filmu „Veljko Čubrilović, srpski učitelj“ u punom jeku

10.12.2019 811 5 Nema komentara

Description

U Gradskoj upravi Gradiške predstavljeni su rezultati jednogodišnjeg rada na realizaciji dokumentarno-igranog filma „Veljko Čubrilović, srpski učitelj“.

Najveći dio posla oko dokumentarnog dijela je završen, kažu učesnici ovog vrlo značajnog projekta.

„Slijedi rad na igranom dijelu filma, koji je veoma zahtjevan i osjetljiv. Dokumentarnim dijelom smo nasatojali javnosti približiti ulogu, misiju, život Veljka Čubrilovića u vremenima pred početak Prvog svjetskog rata“, kaže autor filma Milan Pilipović.

Scenarista Draško Vidović prihvatio se vrlo zahtjevnog posla, ali se nada da će film na autentičan način prikazati život i ulogu jedne od najznačajnijih ličnosti koju je je Gradiška imala. Lik Veljka Čubrilovića tumači glumac Zladan Vidović.

„Tokom realizacije dokementarnog dijela išli smo putevima kojima je išao i sam Veljko, tokom života. Došli smo do vrlo značajnih dokumenata i podataka, koji su nam još više obznanili društvenu i nacionalnu ulogu Veljka i porodice Čubrilović“, kaže istoričar Bojan Vujčić.

Osim dokumentarno-igranog filma, koji će javnosti biti predstavljen iduće godine, 6. Juna, na dan Veljkovog rođenja, porodici Čubrilović posvećen je i trg u centru grada, gdje intenzivno teku radovi. Budući trg krasiće statua Veljka Čubrilovića.

Tim koji radi na ovom projektu, uporedo radi i na snimanju dokumentarnog filam o Borislavu Nježiću, nedavno preminulom mozaičaru čije se ime u evropskim prijestonicama izgovara sa velikim poštovanjem.

Ove značajne projekte, koji su inicirani od strane Zavičajnog muzeja, podržala je Gradska uprava Gradiške.

„Naša je obaveza da podržimo istoriju, da vratimo poznate i značajne ličnosti u Gradišku, koja je bila i ostala po njima prepoznatljiva“, ističe Zoran Adžić, gradonačelnik Gradiške.

Uncategorized
error: Sadržaj je zaštićen !! Content is protected !!