Menu

Get Socialize

„Rana intervencija i rehabilitacija djece sa različitim oblicima razvojnih poremećaja”

22.08.2019 461 15 Nema komentara

Description

U organizaciji Udruženja roditelja djece s autizmom “Duga” Gradiška u amfiteatru Bolnice održano je stručno predavanje pod nazivom „Rana intervencija i rehabilitacija djece sa različitim oblicima razvojnih poremećaja”. O ovoj temi govorile su doktorica Milijana Selaković i logoped Katarina Bojović iz Beograda.

“Djece sa ranim razvojnim poremećajima sve je više“ rekla je na predavanju doktorica Selaković i istakla da bi se takvoj djeci  pomoglo neophodno je da se to što prije prepoznaju prvi simptomi, jer ako se na vrijeme počne sa rehabilitacijom može da se izbjegne teška klinička slika.Prvi simpotmi mogu da se prepoznaju već u prvim mjesecima života djeteta.

„Djeca do druge godine života ne trebaju da gledaju crtane filmove jer i to može uticati na pojavu nekog oblika razvojnog poremaćaj“ kaže doktorica Selaković. Pored toga smatra da uzroci mogu biti genetska predispozicija, zatim bolesti majke, problemi pri porađaju kao što je gubitak kiseonika, te previše pesticida i aditiva u hrani jer ljudski organizam ne može da isprati napredak tehnologije.

Logoped Katarina Bojović, rekla je da uspjeh rehabilitacije zavisi od vremena kada se tretman započne, te da je  veoma važan timski rad stručnjaka. Ističe da se logoped u tretman može uključiti već kada dijete ima godinu dana.

Ova posjeta i saradnja koja je ostvarena treći put veoma je značajna kažu predstavnici Udruženja “Duga”. Osim predavanja i ove godine obezbijeđeni su pregledi djece u Domu zdravlja Gradiška.

Udruženja “Duga” prateći rad ordinacije doktorice Selaković,  u Gradišci je angažovalo rad dva logopeda, defektologa I psihologa I sa ovim timom pomažu članovima kojih sada ima 35.

Uncategorized
error: Sadržaj je zaštićen !! Content is protected !!