Menu

Get Socialize

Redovnom kontrolom i mjerenjem očnog pritiska glaukom se može otkriti na vrijeme

12.03.2019 371 16 Nema komentara

Description

U okviru Nedjelje borbe protiv glaukoma, u Oftalmološkoj ambulanti Nove bolnice Gradiška rađena su besplatna mjerenja očnog pritiska. Odaziv je bio dobar, a Gradiščani su uglavnom zadovoljni rezultatima pregleda.

Glaukom je bolest propadanja nervnih vlakana vidnog živca, najčešće povezana sa povišenim očnim pritiskom i jedan je od najčešćih uzroka sljepila u svijetu. Oboljeli često nemaju nikakvih simptoma koji bi upućivali na glaukom, te je zbog toga neophodna redovna kontrola jer se kompletnim oftalmološkim pregledom i mjerenjem očnog pritiska može otkriti na vrijeme.

„Pregled radimo tako što svakom pacijentu izmjerimo pritisak i pogledamo izgled vidnog živca, jer ukoliko imaju promjene na tom živcu, pritisak može biti i uredan, ali to je znak da se mora malo češće izmjeriti i da tog pacijenta moramo naručiti na češće kontrole“, objasnila je dr Ljiljana Najman-Šiljak, specijalista oftalmologije.

Doktorica Šiljak navodi da je starija populacija najugroženija kada je u pitanju pojava glaukoma: „Poslije 60 godina najčešća je pojava glaukoma, mada se savjetuju i pregledi ranije. Neki prvi pregledi očiju od 35 do 40 godina, poslije toga se savjetuje, nakon 40, na neke dvije do četiri godine. Od 55. na godinu-dvije. Rizične grupe, dakle oni koji su oboljeli od dijabetesa kardiovaskularnih bolesti, oni koji u porodici imaju oboljele od glaukoma, već sa 35 godina treba da dolaze na preglede u periodu godinu do dvije.“

Obilježavanje Nedjelje borbe protiv glaukoma, u periodu od 7. do 14. marta, finansira Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine, u organizaciji Međuopštinske organizacije slijepih i slabovidnih Gradiška.

Društvo