Menu

Get Socialize

Rekonstrukcija gradiškog hrama i pratećih objekata

10.10.2018 506 13 Nema komentara

Description

Radovi na obnovi hrama Pokrova Presvete Bogorodice u Gradišci koji su počeli u martu ove godine i dalje traju. Više od pola godine radilo se na uklanjanju starih djelova na crkvi. Trenutno se radi pozlata na kupoli zvonika koja bi trebala biti završena do hramovne slave.

„Krenuli smo sa izradom fasade, koja je posebna, radi se od kamena sa određenim frakcijama. Takve fasade mogu dugo da postoje. Uz fasadu su i drugi sadržaji koji imjau fasadni izgled kao što su izrada rozetni koje se rade u granitu“ rekao je Gojko Slijepčević, arhijerejski namjesnik gradiški.

Osim što se radi sanacija hrama uređuju se i drugi objekti koji se nalazi u porti gradiške crkve. U avgustu ove godine završeni su radovi na sanaciji parohijskog doma koji je sagrađen 1967. godine.

Arhijerejski namjesnik gradiški Gojko Slijepčević se nada se da će ih vrijeme poslužiti i da će se fasada raditi u oktobru i novembru, te da će u tom periodu i zvonik dobiti željeni izgled.

„Mi planiramo da će to biti polovinom novembra, a onda bi se ovdje okupili i proslavili završetak radne godine. Na proljeće bi nastavili sanaciju hrama. Ja bi se zhvalio svim vjernicima koji daju svoje priloge, jer mnogo znače za crkvu“ kaže Gojko Slijepčević.

Vjernici redovno dolaze na bogosluženja, a tako će nada se arhijerejski namjesnik gradiški biti i 14. oktobra na dan obilježavanja hramovne slave Pokrova Presvete Bogorodice. Toga dana će u 9:30 časova biti služena sveta liturgija zatim osvećenje slavskog kolača i žita i slavski ručak.

Društvo