Menu

Get Socialize

Rijeka Sava i dalje raste

17.03.2018 2513 74 Nema komentara

Description

Na mjernom mjestu u Gradišci jutros u 8 h vodostaj Save iznosio je 785 cm, što je za 55 cm iznad kote vanredne odbrane od poplava.

Iz Odsjeka za civilnu zaštitu poručuju da su i ovoga jutra na terenu i da prate razvoj situacije. Još uvijek nema poplavljenih stambenih objekata, ali se voda i dalje približava domaćinstvima u Bistici i Gašnici. U ovim selima sve je veća i mogućnost da se rijeka tokom dana izlije na put, kažu u Civilnoj zaštiti.

Kada su u pitanju klizišta koja su se pojavila na području opštine, u ovom Odsjeku ističu da je za sada sve pod kontrolom.

Pumpe na crpnoj stanici „Kej“ u Gradišci rade punim kapacitetom. U toku dana još jedna pumpa bi trebala da bude stavljena u funkciju, kako bi pomogla stanici, u telefonskom razgovoru rekao je Slobodan Knežević, šef Odsjeka civilne zaštite u Gradišci.

Iz KP „Vodovod“ Gradiška građanima poručuju da bi na području grada moglo doći do plavljenja pojedinih podrumskih prostorija, te da na vrijeme evakuišu vrijedne stvari.

Upozorenja stižu i iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda, i to zbog obilnih padavina koje se očekuju tokom dana.

„Najviše kiše pašće u toku prijepodneva i poslijepodne. U narednih 12 h očekuje se od 30 do 40 litara kiše po kvadratnom metru. To će dodatno pogoršati hidrološku situaciju, te je naš Zavod izdao upozorenje o mogućem porastu vodostaja rijeka u RS. Padavine će prema večeri slabiti, tako da će tokom noći biti dosta slabijeg intenziteta“, rekao je Igor Kovačić, iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda.

Drugog dana vikenda meteorolozi prognoziraju slabu kišu, ponegdje i snijeg. Dnevna temperatura kretaće se od 1 do 8 stepeni Celzijusa. U narednoj sedmici očekuje se oblačno i hladnije vrijeme, povremeno uz kišu i snijeg, poručili su iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda.

Društvo