Menu

Get Socialize

Rijeka Sava – veliki potencijal Gradiške

14.03.2019 1800 9 Nema komentara

Description

Danas, 14. marta, obilježava se Međunarodni dan rijeka i predstavlja priliku da se bar jednom godišnje ukaže na veliki značaj vode i njenu nemjerljivu vrijednost.

Sava je rijeka na kojoj Gradiška leži, koja je krasi i kako naši sagovornici, koji su gotovo čitav život na Savi, kažu: Gradiška je neizmjerno srećna zbog toga. Potencijali su mnogi, ali nisu dovoljno iskorišteni, smatraju oni.

„Imamo veliku rijeku. Ona nije baš toliko  iskorištena, kao u drugim gradovima. Ima možda 20-30 čamaca ljudi koji baš borave na vodi, koji dođu da se odmore. Na rijeci se i odmara, ne mora se samo pecati riba. Mogao bi se napraviti neki brodić, u turističke svrhe. Obala je lijepa, pogotovo van grada“, rekao je Boris Rađen Barba.

„Potencijal koji Sava predstavlja za Gradišku je i u ribolovu. Imamo dobru riblju osnovu i razne vrste ribe, poput zekica, škobalja, soma, smuđa, štuke, kečiga“, objašnjava Slobodan Golić iz SRD „Amur“ Gradiška.

Boris Rađen Barba je 40 godina bio kapetan riječne plovidbe, a i sada provodi mnogo vremena na vodi. Za sebe kaže da je vodeni čovjek, a zovu ga i gradiškim alasom.

„Još kao dječak sam bio na vodi. Sticajem okolnosti sam se i zaposlio na vodi. Tada sam se zaljubio. Plovio sam svim vodama bivše Jugoslavije. Tako da mi je to u krvi. Dan danas ne mogu a da ne vidim vodu“, ističe Barba.

Od aprila do kraja oktobra planirana su i brojna takmičenja na rijeci Savi, poručuju iz „Amura“ i dodaju da je ovo jedna od najdužih staza za sportski ribolov u Bosni i Hercegovini.

„U planu je republičko prvenstvo za seniore, 7. jula. Državne lige počinju već u aprilu i traju do desetog mjeseca“, naveo je Đuro Matković, predsjednik SRD „Amur“ Gradiška.

Sava uz svoj veliki potencijal, ipak predstavlja i veliku prijetnju, čemu su svjedoče poplave koje su proteklih godina zadesile gradišku opštinu. Naši sagovornici se sjećaju i najveće prijetnje iz 1974. godine. Kažu da se treba više potruditi oko održavanja samog korita Save, ali i njenih pritoka, zajedničkim snagama da se odužimo našoj rijeci za sve blagodeti koje nam pruža.

Društvo