Menu

Get Socialize

Sajam “Denarius” po 14. put u Gradišci

14.07.2018 1270 26 Nema komentara

Description

Na ljetnoj pozornici Kulturnog centra izlagači su i ovoga puta predstavili različite stare predmete, oruđe, oružje, stari novac, poštanske marke, i još mnogo toga. Posebnu pažnju posjetilaca privukle su stare kamere, koje je izložio Goran Barać, kolekcionar iz Banjaluke. Vrijednost kamera je od 200 do 500 evra, a iako su proizvedene prije više od 90 godina i danas su u funkciji.

„Jedna je za 16 milimetarski film, i ona je vjerovatno najstarija sačuvana kamera u BiH. Ostale dvije su za 8 milimetarski film. Ovo je veoma specifičan hobi. Kamere su veoma vrijedne, posebno za to što su još uvijek funkcionalne“, rekao je Barać.

Većina kolekcionara na sajmu “Denarius” učestvovalo je nekoliko puta.

“Sedmi put sam na sajmu, izlažem papirni novac. Skupljam ga od ranog djetinjstva, a ozbiljno se bavim ovim oko 20 godina”, kaže Predrag Kolarski, kolekcionar iz Bačke Palanke.

“Bavim se filatelijom i numizmatikom. Već nekoliko godina sam u ovom svijetu”, rekao je Mersad Ahmićević, kolekcionar iz Zavidovića.

Organizator sajma je i ovoga puta bilo Udruženje kolekcionara i ljubitelja istorije “Denarius” Gradiška.

“Sa nama je 30 učesnika iz BiH, Hrvatske, Srbije i Slovenije. Nadam se da će svi biti zadovoljni”, istakao je Alen Mešić, predsjednik Udruženja “Denarius” Gradiška.

Sajam kolekcionarstva i antikviteta uvršten je u program manifestacije “Gradiško ljeto”.

“Opština Gradiška podržava rad udruženja “Denarius”. Ovaj sajam je jedan od najposjećenijih u BiH i nalazi se na spisku kolekcionarskih sjamova u Evropi. “Denarius” čuva tradiciju i kulturu našeg grada i šire”, naglasio je Davor Glišić, načelnik Odjeljenja za društvene djelatnosti opštine Gradiška.

Naredni sajam kolekcionarstva i antikviteta u Gradišci Udruženje “Denarius” će održati u oktobru.

Kultura
error: Sadržaj je zaštićen !! Content is protected !!