Menu

Get Socialize

Sekcija iz robotike u Tehničkoj školi u Gradišci

07.11.2017 535 44 Nema komentara

Description

Vannastavne aktivnosti u Tehničkoj školi u Gradišci od ove godine upotpunjava nova školska sekcija iz robotike. Ova obrazovna ustanova nedavno je nabavila tri kompleta Lego robota. Na sekciji iz robotike učenici kroz igru uče automatiku i automatsko upravljanje.

„Djeca uče kako da programiraju robote i kako da pomoću njih rješe određene zadatke. Ovdje se koristi znanje iz elektrotehnike i mehatronike, i ključna je radoznalost i kreativnost učenika“, naglasio je Aleksandar Rapajić, profesor mašinske grupe predmeta.

Sekciju iz robotike pohađaju učenici od prvog do trećeg razreda, sa smjerova tehničar računarstva, tehničar mehatronike i mašinski tehničar. Zainteresovanost đaka je velika.

„Učlanio sam se u sekciju jer me zanima kako funkcionišu roboti. Ovdje kroz igru učimo o osnovama programiranja robota“, kaže učenik Dragan Milivojša.

„Zanima me rad robota i jako mi se sviđa na sekciji“, rekla je učenica Tatjana Majkić.

Znanje koje steknu u okviru sekcije učenicima će značajno koristiti u budućnosti, ističu profesori.

„Ukoliko po završetku školovanja budu radili u proizvodnji već će znati kako da upravljaju industrijskim robotima ili nekim procesima na proizvodnoj traci“, istakao je profesor Rapajić.

U Tehničkoj školi planriraju nabavku još nekoliko Lego robota, a od drugog polugodišta u ovoj ustanovi biće uveden novi predmet Osnovi robotike. Predmet će pohađati učenici četvrtog razreda, na smjeru tehničar mehatronike.

„U okviru novog predmeta učenici će učiti o programiranju robota i korišćenju modula za kretanje robota“, rekao je Siniša Vujičić, profesor elektrotehnike.

Usvojeno znanje iz robotike đaci gradiške Tehničke škole pokazaće na proljeće, na takmičenju iz ove oblasti, koje organizuje škola u Prijedoru.

Društvo