Menu

Get Socialize

Seminar znakovnog jezika u Gradišci

16.10.2017 257 25 Nema komentara

Description

Savez gluvih i nagluvih Republike Srpske održao je u Gradišci seminar znakovnog jezika za zaposlene u javnim institucijama.Njih petnaest iz šest ustanova tokom jedanaest dana imaće priliku da savladaju osnovne karakteristike ovog jezika.”Mi se susrećemo sa osobama koje imaju poteškoće i ovaj seminar će nam dobro doći za bolje razumijevanje sa ljudima koji dođu da traže određena prava u našoj ustanovi” kaže Davor Simišić iz Centra za socijalni rad Gradiška.

Republički savez svake godine održava seminare za zaposlene u javnim institucijama u nekom drugom gradu, od Gradiške do Trebinja.”Cilj seminara da se zaposleni u osposobe za komunikaciju sa gluvim osobama kako bi im pomogli da lakše ostvare svoja ljudska prava” rekla je Dubravka Ostojić, predsjednik Saveza gluvih Republike Srpske.

Seminar u Gradišci je organizovala MO gluvih i nagluvih opština Gradiška, Srbac i Prnjavor u sklopu projektnih aktivnosti kojim pokušavaju da skrenu pažnja na probleme sa kojima se suočava ova populacija a i da učeći znakovni jezik život osobama oštećenog sluha učine lakšim. “Znakovni jezik njima je maternji jezik. Oni slušaju očima, a pričaju prstima” kaže  Ljubinka Radonić-Zlojutro, sekretar MO gluvih i nagluvih Gradiška, Srbac i Prnjavor.

U MO gluvih i nagluvih koja postoji od 2000. godine trenutno je registrovano oko 120 osoba različite životne dobi.

Društvo