Menu

Get Socialize

Školski spomen čas kod spomenika „Ranjena ptica“

14.06.2018 615 17 Nema komentara

Description

Kod spomenika „Ranjena ptica“ na Jokinom brdu u Gornjim Podgradcima i ove godine održan je školski spomen čas, u znak sjećanja na progon 25 000 djece Kozare, koja su u Drugom svjetskom ratu odvedena u logore. Oni koji su u djetinjstvu preživjeli strahote logora od kojih su uspjeli da se spasu došli su da odaju počast stradalima.

Mile Vukmirović u Jasenovac je odveden sa osam godina. Glad, žeđ, i svakodnevnu borbu za život Vukmirović dobro pamti. Od sigurne smrti spasio je svoje dvije sestre.

„Gledao sam kako umiru od žeđi i odlučio da tražim vodu od jednog ustaškog vojnika. Pomilovao me je po glavi i rekao da ima sina mojih godina, te me pustio da uzmem vodu. Zaprijetio mi je ako kažem nekome da me je pustio da će me ubiti. Tako su mi sestre ostale žive“, ispričao je Vukmirović.

Mučnih dana u logoru prisjetio se i Milutin Vučkovac.

„Imao sam sedam godina kada sam odveden u logor. Mnogo sam se bojao, posebno kad sam ostao bez djeda i majke“, kaže Vučkovac.

Kratak istorijski čas okupljenima kod spomenika „Ranjena ptica“ održao je Bojan Vujičić, kustos Zavičajnog muzeja u Gradišci.

„Gradiški srez je jedan od srezova koji je najviše stradao u Drugom svjetskom ratu. Prema procjenama stradalo je  4792 djece, ali nažalost ta cifra nije konačna, stalno se dolazi do novih podataka o stradalima. Iz Gornjih Podgradaca je stradalo 485 djece, iz Donjih Podgradaca 169, iz Turjaka 487, itd“, naveo je Vujičić.

Svaki dolazak kod „Ranjene ptice“ za Dobrilu Kukolj, predsjednika Udruženja bivših logoraša Drugog svjetskog rata iz Banjaluke, ima poseban značaj.

„Za mene je ovo sveti dan, koji treba ostati svetinja i budućim generacijama. Moja želja i želja bivših logoraša je da se napravi jedan zajednički spomenik djeci Kozare koja su izgubila živote u logorima“, istakla je Kukoljeva.

Vijence su položili i predstavnici Opštine Gradiška i Opštinskog odbora SUBNOR-a. Predsjednik SUBNOR-a u Gradišci Nikola Kragulj naglašava da je Gradiška jedina od šest lokalnih zajednica koja je podigla spomenik djeci stradaloj u Drugom svjetskom ratu. Poručuje da se tragična prošlost ne smije zaboraviti.

„Ljudi ne znaju dimenzije ove tragedije i šta se sve ovdje izdešavalo. Ovaj progon je jedna od najvećih tragedija u istoriji čovječastva, jer je bilo toliko dječijih žrtava. Ukoliko se ta istina ne bude isticala i širila biće to još veća tragedija za naš narod“, naglasio je Kragulj.

Obilježavanju godišnjice početka ofanzive na Kozari po prvi put su prisustvovali predstavnici Vijeća srpske nacionalne manjine iz grada Rijeka u Hrvatskoj.

Spomenik „Ranjena ptica“ izradio je 1983. godine slovenački skulptor Tone Svetina. „Ranjena ptica“ je dio jugoslovenskog projekta “Arena traži vaše najmilije”, u okviru kojeg je snimljen film “Tri jablana”, i napisano nekoliko monodrama, među kojima “Joka kći kozaračka”, roman “Vučići” i druge.

Društvo