Menu

Get Socialize

Slaba prodaja prasadi pred Vaskrs

16.04.2020 750 19 Nema komentara

Description

Ove godine pred sam Vaskrs za prasad malo ko pita, žale se farmeri. Ranijih godina je tražnja bila izuzetna, jer se inače u ovom periodu najviše pune i tovilišta, a i praznične trpeze. Vanredna situacija uzrokovana pandemijom virusa korona i mjere koje su na snazi, dovele su do toga da građani, uglavnom u užem porodičnom krugu i uz skromnije trpeze, proslavljaju vaskršnje praznike. Veća okupljanja, po svemu sudeći, neće biti dozvoljena ni početkom maja, kada nastupa period prvomajskih praznika i porodičnih slava.

„Zbog smanjene potražnje ostaće višak određenih kategorija svinja koje su u ovom periodu uvijek bile tražene“, ističe Mišo Maljčić, predsjednik Udruženja uzgajivača svinja RS. Cijena je u ovom periodu rekordno niska, u zavisnosti od kategorije, odnosno kvaliteta i namjene, kreće se od 3,50 do 4,50 KM. To je realna cijena u ovoj situaciji“, smatra Maljčić i dodaje da bi se u drugačijim okolnostima cijena kretala od 5.00 do 5.50 KM.

Kaže da u ovakvim uslovima, kada sve poskupljuje: soja, žitairice i dodaci, a prodajna cijena pada, proizvodnja nije rentabilna. „Prodavati tovljenika po cijeni od 2.60 po kilogramu, za uzgajivača je u sadašnjim okolnostima čisti gubitak“, tvrdi Maljčić, nadajući se da će svinjetina iz uvoza tokom narednog perioda biti manje zastupljena na domaćem tržištu, a da će se prednost, ipak, dati domaćim tovljenicima.

Uncategorized