Menu

Get Socialize

Smanjen prinos lubenice

17.07.2018 421 9 Nema komentara

Description

Berba lubenica uveliko traje. Proizvođači iz Petrovog sela, kod Gradiške, kažu da su prinosi manji nego prethodnih godina. Jedan od njih, Dragiša Kalabić zasadio je šest hektara, i to hektar i po nekalemljene i četiri i po hektara kalemljene lubenice. Ističe da u posljednjih desetak godina ne pamti ovako teške uslove za proizvodnju.

„Zbog loših vremenskih prilika imali smo mnogo problema, prinosi su smanjeni, a pomalo i kvalitet. Neke sorte su otpornije, to je npr. nekalemljena sorta lubenice, dok je kalemljena lubenica dosta oštećena, te će berba biti prolongirana 20-ak dana“; priča Kalabić.

Osim smanjenih prinosa, proizvođače lubenice muči i niska cijena.

„Prodajemo u Gradišku, Banjaluku i druge gradove. Cijena je dosta niska, od 15 do 25 pfeninga po kilogramu, te ćemo imati jako malu zaradu“, istakao je Kalabić.

Proizvođači lubenice zaključuju da im se ovogodišnji trud i rad neće značajno isplatiti. Nadaju se da se ovako loša godina više neće ponoviti.

Posebno veliku štetu na zasadima lubenice ranije smo zabilježili kod pojedinih proizvođača u selu Vilusi. Led je na nekim parcelama u potpunosti uništio rod.

Društvo