Menu

Get Socialize

Smanjuje se broj oboljelih od respiratornih infekcija

13.02.2019 382 20 Nema komentara

Description

Od oktobra prošle godine do danas na području opštine Gradiška od respiratornih infekcija oboljelo je 5 742 pacijenta. Tu su uljučene akutne respiratorne infekcije i oboljenja slična gripi. Sve su to su podaci sa kojima raspolaže Higijensko epidemiološka služba Doma zdravlja koji takođe govore da se ovih dana broj oboljelih smanjuje.

“Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske do sada je prijavljno da je od posljedica teških akutnih respiratornih infekcija umrlo 38 osoba.U Gradišci je zabilježen jedan smrtni slučaj, dok je jedna mlađa osoba smještena na klinici intenzivne njege sa teškom kliničkom slikom” kaže dr Slađana Tepavac, načelnik HES Doma zdravlja Gradiška

Ona ističe da svi trebamo shvatiti da gripa nije bezazleno oboljenje već izuzetno teško. Gripa ima veliki epidemijski i pandemijski potencijal,  jer je virus gripe sklon mutiranju stalno se mijenja i nemamo zadovoljavajući imunitet.

Preporuke ljekara su da se izbjegavaju prepune prostorije, prati ruke, uzimanje vitamina. Sve su to sitnice koje mogu pomoći da se spriječi grip.

Pored ovih mjera ipak je vakcinisanje na vrijeme najsigurnija preventiva i ljekari savjetuje se da se prije početka sezone ljudi vakcinišu.

Društvo