Menu

Get Socialize

SPiKD „Prosvjeta“ obilježilo 115 godina postojanja

30.09.2017 148 32 Nema komentara

Description

Povodom obilježavanja 115 godina postojanja, sastali su se  predstavnici Glavnog i Opštinskih  odbora SPiKD „Prosvjeta“ , a za mjesto okupljanja izabrana je opština Gradiška. Ovom prilikom, obilježeno je i 27 godina od posljednjeg obnavljanja rada društva, istakao je predsjednik Glavnog odbora Dušan Jovanović.

„Od svog nastanka, 1902.  godine, „Prosvjeta“ ima veliki značaj za Srbe na ovim prostorima. Osnovni zadatak društva je čuvanje identiteta srpskog naroda kroz različite oblike i vrste djelovanja“, rekao je Jovanović.

Predsjednik gradiške „Prosvjete“ Mirko Milisavić izrazio je zadovoljstvo što je ova opština izabrana za domaćina obilježavanja jubileja društva.  Dodaje da OO „Prosvjete“ u Gradišci godinama aktivno daje svoj doprinos u promociji i ispunjenju glavnih ciljeva društva.

„Osnivači smo kviza „Istina o Srbima“, kao i istoimenog Zbornika radova. Učestvujemo i u brojnim kulturnim događajima, između ostalog i u obilježavanju Vidovdanske i Svetosavske  akademije“, istakao je Milisavić.

U okviru obilježavanja 115 godina postojanja SPiKD „Prosvjeta“ govorilo se i o daljem djelovanju društva u 21. vijeku. Sastanku  su prisustvali i lingvista prof. dr Miloš Kovačević, koji je održao predavanje o važnosti očuvanja srpskog jezika i ćirilice, te doktor istorijskih nauka Miloš Ković, koji je govorio na temu „Kosovskog zavjeta u istoriji srpskog naroda“.

Kultura