Menu

Get Socialize

SPOJILI UGODNO SA KORISNIM: Učenici iz Dubrava pohađaju radionice iz domaćinstva

15.02.2019 857 7 Nema komentara

Description

Vezenje, pletenje, šivenje… ručni su radovi koje učenici iz Osnovne škole “Sveti Sava” iz Dubrava, pored mnogo drugih korisnih znanja, uče na radionicama organizovanih od strane Udruženja žena “Izlazak Sunca” iz ove Mjesne zajednice.

“Održali smo sastanak sa direktoricom škole, na kojem smo govorili o problematici djece – da smanje upotrebu interneta a da se više druže. Na kraju, treba da uče osnovno a to je domaćinstvo. Treba da znaju bar da stave konac u iglu, da očiste dvorište, da mogu spremiti jaja, palačinke. Sve ovo njih interesuje. Mi ćemo im uvijek biti podrška – naše žene su tu aktivne, uče ih radu, materijal je takođe naš, a njihova je volja”, navela je Enisa Suhonjić, predsjednica Udruženja žena “Izlazak Sunca” Dubrave.

“Od 56 učenika, koliko ih ima u četvrom i petom razredu, 32 učenika dolaze na ove aktivnosti. Kod nas se to nekad zvalo domaćinstvo. Međutim, izbačeno je iz nastave što je velika greška. Radionice su i jedan vid dobre socijalizacije, a znamo da je to veliki problem posljednjih godina. Odrasli se danas otuđuju – djeca još i više”, rekla je Indira Vuković, učiteljica u OŠ “Sveti Sava” Dubrave.

Vukovićeva navodi da su roditelji prepoznali značaj ovih radionica, a djecu posebno raduju.

“Mislim da je ovo dobro jer se može puno toga naučiti. Bolje je od stalnog boravka kod kuće, gdje smo u zatvorenom, a malo se više i družimo. Već sam naučila da vezem, šijem i da pravim palačinke”, ispričala je Sumeja Sedić, učenica OŠ “Sveti Sava” Dubrave.

Radionice iz domaćinstva pokrenute su u oktobru mjesecu prošle godine, a u ljetnom periodu u planu je i prodaja dječijih radova , kako bi se mogao kupiti dodatni materijal.

“Odlučili smo na “Danima dijaspore” da djeca prodaju svoje radove. Od prikupljenih sredstava kupili bismo određene boje, pa bismo proširili na dekupaž tehniku i druge”, objasnila je Indira Vuković.

Radionice se održavaju svakog utorka, od 12 časova, u prostorijama Doma kulture Dubrave.

Društvo
error: Sadržaj je zaštićen !! Content is protected !!