Menu

Get Socialize

Šta sve donosi novi zakon o legalizaciji objekata u RS?

23.07.2018 3925 20 Nema komentara

Description

Novi zakon o legalizaciji bespravno izgrađenih objekata u Republici Srpskoj stupio je na snagu sredinom prošle sedmice i sa sobom donio nekoliko promjena. Glavni cilj novog zakona je da se što više objekata legalizuje, stoga predviđenog roka za legalizaciju više nema. Ipak, oni koji nisu iskoristili ranije mogućnosti za legalizaciju sa povlasticama, sada će za ozakonjenje svog objekta morati platiti veću cijenu. U Odjeljenju za prostorno uređenje i građenje opštine Gradiška pojasnili su koje sve promjene donosi novi zakon o legalizaciji objekata.

„Ovim zakonom se zahtjevi za legalizaciju mogu predati bilo kada. Potrebno je poručiti investitorima da zakon donosi 20% veće naknade nakon šest mjeseci od stupanja snagu“, istakao je Saša Subotić, načelnik Odjeljenja za prostorno uređenje i građenje opštine Gradiška.

Novim zakonskim rješenjem predviđeno je i da investitor u postupku legalizacije objekata više ne plaća paušalno troškove legalizacije. Zato će, zavisno od građevinske zone u kojoj se nalazi objekat, platiti troškove rente i uređenja, odnosno platiće isti iznos kao u regularnom postupku dobijanja građevinske dozvole, dodaje Subotić.

„Kada pričamo o prostorima koji se nalaze izvan građevinskih zona, kao što su seoska područja, po novom zakonu investitor plaća 2% investicione vrijednosti samog objekta. Takođe, ono što je važno napomenutim je da je ovim zakonom predviđeno da se mogu legalizovati samo oni objekti koji su izgrađeni ili čiji je proces gradnje počeo prije nego što je zakon stupio na snagu. Za sve objekte koji se budu gradili ubuduće investitori će biti dužni da odmah pribave građevinsku dozvolu, inače, kasnije objekat neće moći legalizovati“, rekao je Subotić.

Što se tiče dokumentacije koju je neophodno priložiti uz podnošenje zahtjeva za legalizaciju objekata ona ostaje ista kao i ranije.

Govoreći o legalizaciji bespravno izgrađenih objekata na području Gradiške, Subotić je istakao da su u ranijem periodu podnesena 1162 zahtjeva, a riješeno je oko 40%.

„To nije ni približan broj koliko postoji nelegalno izgrađenih objekata. Ranije smo smatrali da se taj broj kreće oko 5000, ali prema novijim saznanjima nelegalnih objekata u Gradišci ima i više“, naglasio je Saša Subotić, načelnik Odjeljenja za prostorno uređenje i građenje opštine Gradiška.

Iz Odjeljenja za prostorno uređenje i građenje opštine Gradiška pozvali su vlasnike da legalizuju svoje bespravno izgrađene objekte. Onima koji su već podnijeli zahtjeve, a nisu dostavili sve potrebne dokumenate, poručuju da to učine što prije, jer postoji mogućnost da postupak legalizacije bude obustavljen.

 

Društvo
error: Sadržaj je zaštićen !! Content is protected !!