Menu

Get Socialize

Stabilno snabdijevanje električnom energijom u Gradišci

27.02.2018 1699 108 Nema komentara

Description

Snijeg nije donio veće probleme u snabdijevanju električnom energijom u Gradišci. Stanje je trenutno zadovoljavajuće, kažu u RJ “Elektrodistribucija”.

-Od kako imamo ovaj snijeg, prvi dan je bilo zastoja na par dalekovoda u jutarnjim časovima. To su ekipe otklonile. Bilo je manjih kvarova na niskonaponskoj mreži, gdje je manji broj domaćinstava bio bez električne energije. Cijela opština je pod naponom, osim dalekovoda prema Gigu. Tu imamo problem sa snježnim nanosima. Taj kvar nećemo moći otkloniti u naredna tri, četiri dana- rekao je Zoran Kuzmanović, direktor RJ “Elektrodistribucija” Gradiška.

Osim teškog snijega, probleme, posebno u ruralnim područjima, prave i snažni vjetrovi.  Do nestanka struje najčešće dolazi u potkozarskim selima Gornji Podgradci, Gornja i Donja Jurkovica, Grbavci, Miljevići, Jablanica.

Dosta dalekovoda ide kroz šume, a ima i onih koji nisu sanirani od izgradnje, kaže direktor Kuzmanović. Sve to otežava isporuku električne energije, što će se u narednom periodu rješavati.

-Očekujemo da ćemo to uraditi u naredne tri godine. I to kroz kredit Evropske banke koji je Elektrokrajini odobren, a od kojeg će Elektrodistiribucija Gradiška dobiti 7,5 miliona maraka. Polovina kredita će biti uložena na sanaciju srednjenaponske mreže, što bi popravilo kontinuitet snabdijevanja električnom energijom- rekao je Kuzmanović.

U gradiškoj „Elektrodistribuciji“ planirano je  i izmještanje 7 800 mjernih mjesta i uvođenje automatskog mjerenja i daljinskog očitanja. To će smanjiti troškove i mogućnost krađe struje.

Novosti