Menu

Get Socialize

Staro stablo oraha u Novoj Topoli jedno od najvećih u Republici Srpskoj

30.08.2018 807 9 Nema komentara

Description

Za “Ljevčanski knez” ili “Popov orah” u Novoj Topoli mnogi znaju. Al malo je onih koji su upoznati sa činjenicom da se radi o stablu koje je po svojim dimenzijama jedno od najvećih u Republici Srpskoj.

Po svim svojim karakteristikama ovakvo stablo procjenjuju stručnjaci Republičkog zavoda za zaštitu kulturno-istorijskog i prirodnog nasljeđa zaslužuje da bude pod zaštitiom države odnosno lokalne zajednice. U svojoj vrsti je najveće, sa najvećom krošnjom i najdebljim deblom. Većeg, kvalitetnijeg i boljeg stabla u Republici Srpskoj nema, tvrde stručnjaci. Zdravstveno stanje je s obzirom na godine starosti izvrsno i ne predstavlja nikakvu opasnost.

Inicijativu da se potpunosti zaštiti starih orah po kojem se prepoznaje cijeli topolski kraj pokrenuo je mještanin Dario Drinić. On je ponosan što im je priroda poklonila ovako vrijedan spomenik. Zato je kaže on potrebno da se stari orah na pravi način obilježi i da mještani kao i mnogi drugi prepoznaju njegov značaj.

“Ljevčanski knez” ili “Popov orah” nadvisio je sve građevine u Novoj Topoli. Jedno je od najstarijih stabla ove vrste u cijeloj Republici Srpskoj.

Društvo