Menu

Get Socialize

Stočarska proizvodnja od velikog značaja za Gradišku

21.09.2018 589 5 Nema komentara

Description

Poljoprivredni proizvođači okupili su se i ove godine na Regionalnoj izložbi stoke, koja je po 15. put upriličena u Gradišci. Na izložbi su se mogle vidjeti različite vrste domaćih životinja, od živine, pa do sitne i krupne stoke. Poljoprivrednici – izlagači, njih 40-ak, međusobno su razmjenjivali iskustva, razgledali stoku i stočnu hranu.

Svinjogojci kažu da je stanje u ovoj proizvodnji prilično loše u posljednje vrijeme.

„Moja porodica uzgaja svinje već skoro 50 godina. Cijena je u ovom periodu prilično niska, iako bi trebala da bude veća“, rekao je Veljko Cvjetković, poljoprivredni proizvođač iz Rogolja.

S druge strane, mljekari se ne žale. Jedan od njih, Duško Vranić na svojoj farmi ima 50-ak grla.

„Danas sam ovdje izložio najljepša grla.  Stanje u mljekarstvu je solidno, zadnjih godina povećana su izdvajanja od strane nadležnih, pa ko radi može fino živjeti“, rekao je Vranić.

Na izložbi su se mogle vidjeti i ovce, koze, konji, poniji, pa i ukrasna živina.

„Imamo ovdje nekoliko vrsta kokošiju. Sada su u periodu mitarenja. Imamo i jednu posebnu vrstu kod kojih je sve crno, pa čak i krv“, istakao je Tomislav Čanić, iz Udruženja sitnih životinja „Kozarski odgajivač“ Gradiška.

Organizator 15. Regionalne izložbe stoke bila je Opština Gradiška. Načelnik opštinskog Odjeljenja za privredu i poljoprivredu Branko Stojnić rekao je da Gradiška zauzima visoko mjesto u stočarskoj proizvodnji.

„Na području opštine uzgaja se oko 4000 muznih krava koje proizvedu oko 20 miliona litara mlijeka godišnje. Takođe,  i svinjarska proizvodnja je veoma značajna. Tokom godine proizvede se oko pet miliona kilograma svinjskog mesa“, istakao je Stojnić.

Godišnje se na području Gradiške proizvede i oko tri  miliona kg pilećeg mesa, dodao je Stojnić. Sve je zastupljeniji  i uzgoj ovaca i koza,  a na godišnjem nivou u opštini se proizvede oko 6000 jagnjadi, i oko 300 grla koza.

Društvo