Menu

Get Socialize

Stomatolozi i djeca o oralnom zdravlju

20.03.2019 371 15 Nema komentara

Description

Svjetski dan oralnog zdravlja obilježava se 20. marta, ove godine pod motom “Kaži Aaa. Zdravlje je zakon”. Povodom toga stomatolozi Doma zdravlja Gradiška posjetili su vrtić “Cipelići” na Senjaku i najmlađoj populaciji govorili o prevenciji, zdravlju zuba i o zdravoj ishrani.

„Što se tiče ishrane važno je da jedu voće, a djeci ako se nešto prikaže na lijep način lakše će to usvojiti. Mi smo im donijeli nekoliko vrsta voća. Mi posljednjih godina često organizujemo posjete ovim ustanovama i radimo sistematske preglede“ rekao je dr Vladimir Milenković, načelnik Stomatološke službe Doma zdravlja Gradiška

Česti susreti sa stomatolozima mališanima pomažu da mnogo toga nauče o oralnom zdravlju. Oni veoma dobro znaju zašto treba odlaziti na preglede i zašto trebaju redovno prati zube. 

U gradiškom vrtiću su istakli da imaju veoma dobru saradnju sa stomatolozima Doma zdravlja Gradiška.Redvno organizuju ovakva druženja.

“Najvažnija je saradnja da se razbija strah koji imaju djeca. Mislim da je saradnja na viskom nivou i djeca se raduju susretu sa stomatolozima. O ovoj temi pričamo u vrtiću,a i kod kuće sa roditeljima djeca razgovaraju” kaže Dada Bijelić, vaspitač.

Djeca su česti pacijenti kaže doktor Milenković posebno jer su posljednjih godina uvedeni obavezni sistematski pregledi već nakon prve godine života.

Prvi međunarodni dan vezan uz oralno zdravlje obilježen je 1994. godine, kada je Svjetski dan zdravlja Svjetske zdravstvene organizacije bio posvećen oralnom zdravlju. Cilj obilježavanja je podizanje svijesti, kao i ohrabrivanje porodice i zajednice kako bi se preduzele mjere za smanjenje štetnih posljedica koje uzrokuju oralne bolesti.

Uncategorized