Menu

Get Socialize

„Stopa svetitelja Save“

29.01.2019 533 30 Nema komentara

Description

„Stopa Svetitelja Save“ naziv je ovogodišnje Svetosavske akademije, koja je održana u Kulturnom centru Gradiška. Akademija je posvećena Svetom Savi, prvom srpskom arhiepiskopu.

Na ovogodišnjoj Akademiji odana su priznanja najuspješnijim prosvjetnim radnicima u 2018. godini. Odlučeno je da ovu titulu ponesu Sanja Šipka, učiteljica u Osnovnoj školi „Vasa Čubrilović“, Marija Erceg, nastavnik u OŠ „Vuk Stefanović Karadžić“ uTurjaku, Ivan Otašević nastavnik u OMŠ „Branko Smiljanić“  i Nedeljka Marjanović , profesor u gradiškoj Gimnaziji.

Ovo je druga godina da se na Svetosavskoj akademiji u Gradišci dodjeljuju nagrade najboljim učiteljima, nastavnicima i profesorima, onima koji su obilježili 2018. godinu svojim radom.

„Gradiška ima dobre prosvjetne radnike, a mora biti ponosna i na svoje uspješne učenike, koji su se u najboljem svjetlu pokazali na brojnim takmičenjima“ rekao je Zoran Adžić, načelnik opštine Gradiška.

Svetosavskoj akademiji prisustvovali su brojni prosvjetni radnici, predstavnici društvenog i političkog života i drugi građani. Gost je bila i pomoćnik ministra prosvjete i kulture Republike Srpske, Tanja Đaković. Ona je rekla da se ovih dana širom RS održavaju svetosavske akademije te da je važno da smo mi ostali u duhu svetosavlja i da njegujemo ono što nam je Sveti Sava ostavio u naslijeđe, a to je srpka država i državotvornost.

„Ministarstvo prosvjete i kulture Srpske, u duhu svetosavlja, ukazuje na značaj učenja i znanja, kreativnosti i talenta učenika osnovnih i srednjih škola. Ministarstvo je objavilo konkurs pod nazivom “Zašto je kultura meni važna” i pozivamo sve srednjoškolce da dostave svoje radove“ dodala je Tanja Đaković, pomoćnik ministra prosvjete i kulture u Vladi Republike Srpske.

Arhijerejski namjesnik gradiški Gojko Slijepčević rekao je da će Srpska pravoslavna crkva ove godine proslaviti važan jubilej, a to je 800 godina od samostalnosti i to baš zahvaljujući Svetom Savi koji je izdejstvovao samostalnost Srpske pravoslavne crkve.

Besjedu posvećenu utemeljivaču srpskog školstva i pravoslavlja, Svetom Savi govorila je Radana Vila Stanišljević, jedan od autora Akademije.  „Večeras su stope Svetog Save i osam vjekova kasnije snažno urezane u brazdu pamćenja stopa, kojom ako budemo koračali ostaćemo naroda,a ako ne najbolje da nas nestane“ rekla je Radana Stanišljević.

Osim pofesorice Radane Vile Stanišljević u programu Svetosavske akademije učestvovali su studenti Bogoslovije, učenici osnovnih i srednjih škola u Gradišci,  Gradski mješoviti hor „Lira“, glumci Gradskog pozorišta Gradiška i učenici OMŠ „Branko Smiljanić“.

Društvo