Menu

Get Socialize

Sutra “Dani starih zanata, viteštva i tradicije“

19.09.2018 540 13 Nema komentara

Description

Kulturni centar i Zavičajni muzej za sutra pripremaju bogat kulturni program za sve Gradiščane. Od 12 h počinje manifestacija „Dani starih zanata, viteštva i tradicije“. Program otvaraju zanatlije koje će ispred Kulturnog centra predstaviti stare zanate.

„Imamo 15 zanatlija. Svoje vještine će prikazati kazandžija, čamdžija, obućar, … Udruženja žena će praviti pite, biće i slastičar, i drugi“, navodi Željko Blagojević, direktor Kulturnog centra Gradiška.

Program se nakon toga seli u Gradski park, gdje će od 13 h biti otvoreno Viteško selo.

„Ove godine biće dva viteška reda. Uključiće se Narodno pozorište sa kostimima, a glumci iz Dječijeg pozorišta će nositi kostime i vježbati sa mališanima. Biće radionice, poligon spretnosti, različite igre, itd. Očekuje nas i bogata gastronomska ponuda, tradicionalna hrana, kotlići, palačinke i uštipci“, naglasio je Bojan Vujinović, direktor Zavičajnog muzeja Gradiška.

U 14 h u Kulturnom centru Gradiška biće predstavljena knjiga „Stari zanati u Republici Srpskoj“, autora Vladimira Đukanović.

Od 18 h u Zavičajnom muzeju biće otvorena izložba originalnih kostima iz serije „Nemanjići – rađanje kraljevine“ .

„Pozivamo sve građane da posjete manifestaciju i bar na jedan dan osjete kako je to bilo živjeti u srednjem vijeku“, poručio je Željko Blagojević, direktor Kulturnog centra Gradiška.

Manifestaciju „Dani starih zanata, viteštva i tradicije“ uveličaće koncert etno grupe „Trag“, koji počinje od 19 h na ljetnoj pozornici Kulturnog centra.

Kultura