Menu

Get Socialize

Sutra obilježavanje godišnjice od pogroma nad Srbima Zapadne Slavonije

30.04.2020 776 17 Nema komentara

Description

Do “mosta spasa” u Gradišci mnogi nisu stigli živi

Prvog maja 1995. godine hrvatske oružane snage su, u okviru akcije “Bljesak”, izvršile agresiju na srpsku oblast Zapadna Slavonija, u sastavu Republike Srpska Krajina, u vrijeme kada je ova oblast bila pod zaštitom UN-a. Snage UN-a na vrijeme su se povukle na bezbjedna mjesta, a nezaštićeni narod ostao je prepušten nemilosti hrvatskih oružanih snaga. Do “mosta spasa” u Gradišci mnogi nisu stigli živi.

U toj akciji, prema podacima Udruženja „Veritas“, poginule su i nestale 283 osobe. Među žrtvama je 56 žena, osmoro djece do 14 godina i 75 lica preko 60 godina starosti. Od ukupnog broja žrtava, do sada je rasvijetljena sudbina 156 lica. Među nestalima se vodi još 127 osoba, među kojima je 56 civila, uključujući i 26  žena. Od 148 ekshumiranih posmrtnih ostataka iz grupnih grobnica, do sada ih je 111 identifikovano.

Štab za vanredne situacije RS usvojio je Zaključak o načinu obilježavanja istorijskih događaja za vrijeme vanrednog stanja. Tako će godišnjica egzodusa Srba iz Zapadne Slavonije 1995. godine biti obilježena u Gradišci, 1. maja, polaganjem vijenaca i cvijeća na spomen ploču kod crkve Pokrova Presvete Bogorodice, uz prisustvo minimalnog broja predstavnika institucija RS i predstavnika Grada Gradiška, bez prisustva građana.

Uncategorized