Menu

Get Socialize

Svakodnevno vrebaju opasnosti od mina

11.12.2019 682 21 Nema komentara

Description

Locirana minska polja na području Gradiške

Od završetka rata do danas, a to je gotovo dvije i po decenije, na terenima Republike Srpske  još uvijek postoji ogromna količina minsko – eksplozivnih sredstava.  Svakodnevno pronalazimo ili građani prijavljuju nove količine tih sredstava, kažu u Odsjeku civilne zaštite Gradiške.

Među kategorijama koje su najugroženije su djeca osnovnoškolskog uzrasta.  Ovih dana se obilježava Nedjelja upozoravanja na opasnosti od mina, pa je tim povodom gradski Odsjek civilne zaštite organizovao predavanja na ovu temu u novotopolskoj školi „Petar Kočić“. Inače, o opasnostima od mina djeca saznaju i kroz učešća na takmičenjima.

„Moramo znati kako se trebamo ponašati ukoliko se nađemo u minskom području,  na koja područja ne smijemo ići, kako reagovati u slučaju da je neko povrijeđen, i drugo“, rekla je Katarina, učenica ove škole.

„Koliko je značajno deminiranje i uništavanje minsko-eksplozivnih sredstava, toliko je veliki značaj edukacije. Svoje dugogodišnje iskustvo prenio sam djeci  da bih ih upoznao i upozorio sa najčešćim primjerima iz ove problematike, a koji se mogu primijeniti u njihovoj sredini“, naveo je Duško Anikić, vođa tima RU Civilne zaštite.

Na području Gradiške minska polja su locirana. Najviše ih je uz pojas duž rijeke Save, u rubnim područjima.

„U toku je zahtjev za deminiranjem područja od Kajak kluba do Bok Jankovca, koji će biti realizovan na proljeće iduće godine. Takođe, iduće godine bi trebalo da se radi na projektu čišćenja minskih polja na čitavoj obali rijeke Save. Trenutno je deminiran kompletan potez ispred MZ Orahova, zatim od Orahove prema gradu. Preostaje područje od Bok Jankovca prema Bardači“, istakao je Slobodan Knežević, šef Odsjeka civilne zaštite Gradiška.

U RS najviše minsko-eksplozivnih sredstava locirano je na području Teslića, zatim Doboja, te uglavnom,  u svim rubnim područjima, odnosna mjestima, koja su tokom rata, bila linije razgraničenja ili odbrane. „Kada će minsko – eksplozivna sredstva biti uklonjena, nezahvalno je prognozirati“, kažu u Civilnoj zaštiti, dodajući da se i danas na terenu pronalaze eksplozivna sredstva zaostala iz Drugog svjetskog rata.

Osim djece nižeg uzrasta u riziku da se nađu u minskim poljima su ribolovci i lovci. Takođe, iz Odsjeka civilne zaštite apeluju i na stanovništvo koje krči šume i priprema ogrijevno drvo da posebno obrate pažnju na teren na kome se nalaze, jer je opasnih situacija bilo.

Društvo
error: Sadržaj je zaštićen !! Content is protected !!