Menu

Get Socialize

Sve manje učenika u gradiškoj Gimnaziji

21.08.2018 907 18 Nema komentara

Description

Trend sve manjeg interesovanja za Gimnaziju Gradiška primjetan je i ove školske godine.Upisano je jedno odjeljenje manje od planirana četiri. Slobodnih mjesta u prvim razredima bilo je 96, a popunjeno je tek 60.

„Nažalost smanjenje, tendencija je da se upisuju zanatska i tehnička zanimanja.Ovako mali broj učenika nije upisan od kako ja radim u ovoj školi. Nekada je bilo 800, a sada je 308 učenika u Gimnaziji. Razlog tome je što je sve manje djece, sve više ih odlazi u inostranstvo i upisuju zanatska zanimanja“ kaže Vesna Krunić, direktor Gimnazije Gradiška.

Posljedice ovakvog stanja najviše će osjetiti prosvjetni radnici koji su zaposleni u Gimanziji.Neki će biti proglašeni tehnološkim viškom, a pojedini će normu popunajvati u školama u drugima gradovima ka što je Prijedor, Kozarska Dubica, Srbac. „Jedan profesor njemačkog jezika je proglašen tehnološkim viškom, a u novembru kada se profesorica matematike vrati sa porodiljskog dvije profesorice ostaju bez norme“ rekla je Vesna Krunić.

Gimnazija upisuje tri smjera: opšti, jezički i informatički. Nekad je prvi razred imao osam, a sad samo tri odjeljenja. U gradiškoj Gimnaziji očekuju da će isti problem imati i sljedeće školske godine, jer je manje učenika upisano u deveti razred.

Uncategorized