Menu

Get Socialize

Sve spremno za početak škole

30.08.2018 607 7 Nema komentara

Description

Nakon ljetnjeg raspusta, od ponedjeljka, 3. septembra, đaci će sjesti u školske klupe. Novu školsku godinu spremno dočekuju osnovne škole sa područja Gradiške, kaže Rajna Soldat, predsjednik Aktiva direktora osnovnih škola u ovoj opštini. U školu po prvi put kreće 366 mališana. Najviše je prvačiča u školi „Vasa Čubrilović“ u Gradišci, njih 98, a najmanje u turjačkoj školi „Vuk Stefanović Karadžić“, 11 đaka.

U školu „Sveti Sava“ u Dubravama, gdje je Soldatova direktor, ove godine upisano je 24 prvačića. Pitali smo kako će izgledati prvi dan škole za nove, ali i već iskusne đake.

„Prvi dan škole je posebno radostan za prvačiće. Stariji drugari im pripremaju priredbu dobrodošlice. Za sve učenike poruka je da budu dobri, marljivi, da rade i uče, a uspjeh neće izostati“, kazala je Soldatova.

I ove godine u svim gradiškim školama biće organizovan produženi boravak namijenjen učenicima od prvog do trećeg razreda, istakla je Soldatova.

Kada su u pitanju udžbenici, za učenike prvog i drugog razreda udžbenike će obezbijediti Ministarstvo prosvjete i kulture RS.

„Roditelji i učenici će udžbenike moći preuzeti u školama već prvog dana škole. Lokalna zajednica će obezbijediti udžbenike za učenike romske nacionalnosti, dok će Ministarstvo porodice, omladine i sporta obezbijediti udžbenike za odlične učenike iz višečlanih porodica“, istakla je Rajna Soldat, predsjednik Aktiva direktora osnovnih škola u Gradišci.

Ljetni raspust je u pojedinim školama iskorišćen za određene radove. U novu školsku godinu škola u Dubravama ulazi u novom ruhu.

„Urađena je rekonstrukcija škole, realizovan je projekat energetske efikasnosti. Zamjenjena je stolarija i urađena fasada, te drugi radovi“, navela je Soldatova.

Prvo polugodište u osnovnim školama u Republici Srpskoj trajaće do 28. decembra. Plan je da školska 2018/19 godina završi najkasnije do 21. juna.

Društvo