Menu

Get Socialize

Sve više ljubitelja kolekcionarstva i istorije

28.10.2017 69 17 Nema komentara

Description

Na 12. međunarodnom sajmu kolekcionarstva i antikviteta „Denarius 2017“,  u gradiškom Kulturnom centru, predstavilo se 30 izlagača. Na sajmu su se našle stare knjige, novac, ordenja, staro oružje i oruđe, poštanske marke i drugo.

„Sakupljam stari papirni i metalni novac koji potiče iz Kraljevine Jugoslavije, pa na ovamo“, kaže kolekcionar iz Bačke Palanke Predrag Kolarski.

„Izložio sam knjige koje su stare do 300 godina. Većina njih potiče iz Srpske nacionalne biblioteke, iz 1947. godine. Skupljam i slike i druge antikvitete. Ukupno imam oko 1000 eksponata“, rekao je Emin Hadžiavdić, kolekcionar iz Travnika.

Organizatori sajma, Udruženje kolekcionara i ljubitelja istorije „Denarius“ iz Gradiške, zadovoljni su brojem izlagača, ali i sve većim brojem posjetilaca.

„Imamo izlagače i posjetioce iz Srbije, Hrvatske i Slovenije. Ovaj put novitet su eksponati iz praistorije, zubi vunastog nosoroga, mamuta i pragovečeta. Cilj sajma je promocija kolekcionarstva, druženje i razmjena eksponata“, istakao je Alen Mešić, predsjednik Udruženja kolekcionara i ljubitelja istorije „Denarius“ Gradiška.

U toku 2017. Udruženje „Denarius“ organizovalo je tri sajma kolekcionarstva i antikviteta. Do kraja godine prirediće jednu izložbu starina, kao i promociju knjige, o kojima će ljubitelji kolekcionarstva i istorije biti na vrijeme obavješteni.

Društvo