Menu

Get Socialize

Svjetski dan Roma obilježen u Gradišci

08.04.2019 573 15 Nema komentara

Description

Savez Roma Republike Srpske i ove godine je u Gradišci na prigodan način obilježio Svjetski dan Roma. Prije svečanog ručka i programa delegacija Saveza i predstavnici nekoliko romskih udruženja posjetili su spomen obilježje u Donjoj Gradini.

„Položili smo vijence žrtvama fašističkog terora, s tim da ne smijemo zaboraviti da je u Donjoj Gradini stradalo 40 000 Roma. Ne smijemo zaboraviti ni Jasenovac gdje je stradalo takođe veliki broj Roma“ rekao je Aleksandar Mašić, predsjednik Saveza Roma Republike Srpske.

Savez Roma kao krovna organizacija u RS postoji od 2003. godine i zalaže se za bolji status ove populacije, prije svega obrazovanja, stambenog zbrinjavanja, zapošljavanja i socijalne zaštite. Aleksandra Mašić, predsjednik Saveza Roma RS kaže da su najviše uspjeli kada je riječ o obrazovanju.

„Zadovoljan sam jer naša djeca idu u osnovnu, srednju školu i fakultet. Što se tiče stambenog zbrinjavanje djelimično sam zadovoljan jer je na području RS adaptirano i izgrađeno oko 750 objekata što je nedovoljno, nas ima mnogo više“ rekao je Aleksandar Mašić, predsjednik Saveza Roma Republike Srpske.

„Uprkos tome što ima dosta obrazovanih Roma veoma mali broj se uspije zaposliti i zbog toga napuštaju ove prostore“ kaže Ramo Salešević , potpredsjednik Saveza Roma Republike Srpske. On ističe da se svake godine na nivou RS izdvajaju sredstva za zapošljavanje Roma.

„Sad će izaći javni poziv za zapošljavanje gdje poslodavci mogu dobiti sredstva za zapošljavanje Roma“ dodao je  Ramo Salešević, potpredsjednik Saveza Roma Republike Srpske.

Na obilježavanju značajnog datuma za romsku popluaciju rečeno je da u Gradišci živi 1750, a u Republici Srpskoj oko 40 000 Roma.

Uncategorized