Menu

Get Socialize

Teče isplata aprilskih minimalnih plata i doprinosa za oko 70 000 radnika

26.05.2020 374 10 Nema komentara

Description

Gradiško preduzeće „Prima ISG”, prepoznatljivo u oblasti proizvodnje namještaja, poput drugih privrednih suzbjekata, suočilo se sa veoma teškim uslovima poslovanja u protekla dva mjeseca. Pad prometa u aprilu procjenjuju na oko 80 posto. U ovom preduzeću zaposleno je više od 370 radnika. Pandemija virusa korona zatvorila je sve prodajne salone grupacije Prima u Hrvatskoj i Makedoniji.

“Preduzeće je apliciralo za pomoć kod Vlade RS, te je radnicima za april isplaćena minimalna bruto plata”, kaže Goran Marčeta, direktor preduzeća Prima ISG, koje je posjetio resorni ministar privrede i preduzetništva Vjekoslav Petričević. Period neizvjesnosti u ovom preduzeću iskoristili su za razvoj novih proizvoda, koji će se uskoro naći u maloprodaji i zahvaljujući kojima sada kapacitet proizvodnje održavaju na 70 posto. Također, ideja da proizvode pokušaju plasirati putem interneta, pokazala se i te kako korisnom.

U gradiškom preduzeću “Tikt manufaktura”, koje proizvodi i izvozi dijelovi za svjetske automobilske kompanije I mašinsku industriju, jesu u proteklom periodu otežano poslovali, ali nisu prekidali rad, kažu da su imali stabilno tržište. Pomoć Vlade nisu tražili, smatraju da ima drugih kojima je pomoć potrebnija. “Pribojavamo se posljedica do kraja godine i kretanja na globalnom tržištu”, iskren je Krešimir Bodrožić, vlasnik preduzeća “Tikt manufaktura “ u Kozincima.

“Vlada RS će nastaviti sa realizacijom mjera kojima nastoji sačuvati radna mjesta i pomoći privredi u ovim trenucima”, ističe ministar Vjekoslav Petričević, procjenjujući da predstoji mnogo zahtjevniji I teži period oporavka.

Nakon isplate minimalne bruto plata subjektima koji tokom aprila nisu radili, na red dolaze i subjekti koji su poslovali u otežanim okolnostima. “Očekujemo to već od iduće sedmice”, najavljuje ministar Petričević. On kaže da je do 15. maja za pomoć Vlade apliciralo 17 150 privrednih subjekata, za oko 70 000 radnika.” U novcu je to oko 55 miliona KM”, dodaje Petričević.

Najavljuje da će Vlada za maj uplatititi poreze i doprinose za radnike u djelatnostima kojima je rad bio zabranjen do 11. maja, odnosno minimalne bruto plate za subjekte kojima rad nije dozvoljen do kraja mjeseca.

Novosti
error: Sadržaj je zaštićen !! Content is protected !!