Menu

Get Socialize

Tehnička škola dobila nove zaštitne kacige za varenje

30.11.2017 899 42 Nema komentara

Description

Tehnička škola u Gradišci dobila je donaciju u vidu kvalitetnih zaštitnih kaciga za varenje od firme „Daihen Varstroj“ iz Slovenije. Osim kaciga, preduzeće je školi doniralo i žicu za zavarivanje. Ukupna vrijednost opreme je oko 500 evra, a donacija je realizovana preko projekta „Prilika Plus“, koji finansira Vlada Švajcarske. Nova oprema značajno će poboljšati kvalitet praktične nastave za učenike koji se školuju za varioce.

„Odlučili smo da doniramo ovu opremu školi kako bi im pomogli da što bolje osposobe učenike za varioce TIG postupkom. To je jedno od najtežih zavarivanja koje zahtjeva puno vježbe i dobru motoriku.  Inače, ovi varioci imaju najveće plate“, istakao je Dalibor Đurđević, predstavnik firme „Daihen Varstroj“.

Đurđević dodaje da je zanimanje varilac prilično deficitarno. Stoga je, smatra, veoma važno mlade ljude adekvatno obučiti, kako bi po završetku školovanja, bili kvalitetan kadar na tržištu rada. Pohvalno je što je Tehnička škola prepoznala ovu činjenicu i aktivno radi u tom pravcu, ističe Đurđević, koji je i sam  pohađao ovu obrazovnu ustanovu.

„Meni je drago da postoje ljudi u obrazovnom sektoru koji se zalažu za dobru obuku buduće radne snage. Sa kvalitetnim kadrovima veće su mogućnosti da strane kompanije dođu na područje naše opštine i otvore nova radna mjesta“, naglasio je Đurđević.

U Tehničkoj školi zahvalni su na donaciji. Nova oprema će, kažu, kompletirati obuku budućih varioca.

„Bez ove opreme obuka ne bi bila kompletna. Učenici su veoma zainteresovani za rad sa aparatima za zavarivanje i novim kacigama. Kada završe školovanje biće obučeni za rad na svim vrstama aparata, kako kod nas, tako i u inostranstvu“, rekao je Milorad Lazić, nastavnik praktične nastave u Tehničkoj školi Gradiška.

„Prvi sam probao novu kacigu i odlična je, dobro štiti oči i lice. Odlučio sam se za zanimanje varilac jer je dosta traženo i dobro plaćeno“, kaže učenik Ilija Nedimović.

Zainteresovanost učenika za zanimanje varioca raste iz godine u godinu, kažu u gradiškoj Tehničkoj školi. Razmišljaju da od naredne školske godine oforme dva razreda ovoga smjera.

Društvo