Menu

Get Socialize

Tehnička škola obilježila Međunarodni dan prevencije vršnjačkog nasilja

27.02.2019 847 46 Nema komentara

Description

Učenici Tehničke škole Gradiška su u saradnji sa Udruženjem „Most“ obilježili Međunarodni dan prevencije vršnjačkog nasilja. Oni su tim povodom u dvorištu škole priredili raznovrsne aktivnosti.

„Danas smo imalo igre i radionicu kako bi pojačali svijest vršnjaka da smanjimo nasilje, a da pojačamo prijateljstvo“ rekao je Mladen Vuković, učenik Tehničke škole.

U mnogim školam se zadnje srijede u februaru obilježava Međunarodni dan prevencije protiv vršnjačkog nasilja pod nazivom Dan ružičastih majica. Ove godine se u 40 gradova širom BiH ovaj dan obilježava u 150 škola,a jedna od njih je i Tehnička škola Gradiška.

“Kolektivnim igrama , majicama, prjateljstvom pokazuju kako se djeca u današnje vrijeme mogu da druže. Ovo su divne stvari, mi u školama radimo na tome da su nam sve prevencije bitne u cilju da dobijemo jednu zdravu popluaciju” kaže  Snežana Kočić , pomoćnik direktora Tehničke škole.

Ideja da se obilježava ova dan nastala kao znak protesta zbog incidenta koji se desio u jednoj školi. Sve je počelo u Kanadi kada je dječak u znak podrške svojoj majci oboljeloj od karcinoma na prvi dan škole obukao ružičastu majicu. Vršnjaci su ga ismijavali i psihički i fizički zlostavljali. Nakon toga u znak solidarnosti prema zlostavljanom dječaku veliki broj vršnjaka takođe je obukao ružičaste majice.Od tada, ružičasta majica postala je simbol borbe protiv vršnjačkog nasilja i postale su prepoznatljiv simbol inicijative i međunarodno prepoznate godišnjice prevencije vršnjačkog nasilja u školama.

Društvo
error: Sadržaj je zaštićen !! Content is protected !!