Menu

Get Socialize

Test netolerancija na hranu radi se na 342 namirnice

24.11.2018 922 23 Nema komentara

Description

Testovi netolerancija na hranu sve su popularniji. Često se rade kada se kod pacijenata ne može pronaći uzrok tegoba kao što su glavobolja, bolovi u stomaku, promjene na koži, opadanje kose. Takođe i mnoge gojazne osobe pribjegavaju tom metodu ne bi li se riješile viška kilograma.

Doktorica Sanja Kalamanda Ivanjak, specijalista medicinske biohemije, kaže da analizu može uraditii bilo ko na svoj zahtjev, te da nije potrebna uputnica od ljekara.

„Pacijentima je dovoljno da dođu u laboratoriju gdje se uzimanjen krvi radi test na 342 namirnice, da li ih smijemo ili ne smijemo jesti.Najbolje je doći ujutro i pacijenti popunjavaju upitnik i izvadi se naravno krv“ rekla je dr Sanja Kalamanda Ivanjak, specijalista medicinske biohemije.

Po rezultatima testa koji budu poznati za otprilike četiri dana možemo vidjeti namirnice označene različitim bojama i podijeljene su po grupama.

„U koloni meso imamo različite vrste mesa, nešto je crveno bojom označeno što znači da je to zabranjeno, zatim neke su crne koje se mogu povremeno uzimati, a neke su zelene što znači da su te namirnice dozvoljene i treba ih uzimati što češće. Tako imam za sve grupe namirnica“ rekla je dr Sanja Kalamanda Ivanjak, specijalista medicinske biohemije.

„Radeći ove testove uočili smo da su najčešće zabranje žitarice odnosno pšenica, kukuruz“ kaže dr Sanja Kalamnda Ivanjak. Pokazalo se da je mlijeko najčešća namirnica koja se javlja kao alergen. Na prvom mjestu su punomasna mlijeka i sirevi, dok mliječni proizvodi poput jogurta izazivaju manje smetnji.

„Rezultati testa, kod onih koji se pridržavaju, veoma su pozitvni posebno kod gojaznih osoba, gubitka kilograma je značajan i nedovodi do promjene zdravstnevog stanja“, ističe doktorica Sanja.

Analizu nije potrebno ponavljati bar dvije tri godine osim ako u međuvremenu ne dođe značajne promjene zdarvstenog stanja.

Društvo
error: Sadržaj je zaštićen !! Content is protected !!