Menu

Get Socialize

Toplotni udar glavna posljedica visokih temperatura

04.07.2019 418 12 Nema komentara

Description

Toplotni val koji je ovih dana zahvatio Republiku Srpsku uzrokovao je visoke temperature, koje mogu nepovoljno da utiču na zdravlje i potpuno zdravih osoba, a glavna posljedica jeste toplotni udar ili sunčanica. Tokom posljednjih godina, toplotni udar kao posljedica visokih temperatura i prekomjernog izalaganja suncu je u porastu.

Iz gradiškog Doma zdravlja navode da su upravo iz tog razloga na vrijeme izvršili edukacije, posebno osoba starije populacije, kako bi se neželjene posljedice koje mogu biti fatalne spriječile. Međutim, mladi su oni koji su ugroženiji.

„Mlađe osobe nisu disciplinovane. Predugo se izlažu visokim temperaturama, čak rade i teške fizičke aktivnosti koje dodatno iscrpljuju organizam. Tada može doći do kolapsa, zamućenja vida, jakih glavobolja i preznojavanja. U slučaju toplotnog udara, osobu treba skloniti u hladovinu, rehidrirati je, stavljati hladne obloge, a u slučaju da dođe do gubitka svijesti potrebno je pozvati hitnu pomoć“, objasnila je dr Gordana Bojanić, načelnik Službe porodične medicine Doma zdravlja Gradiška.

Toplotni udar je moguće spriječiti, a potrebno je pridržavati se jednostavnih savjeta ljekara.

„Izbjegavati izlaganje suncu bez zaštite, izbjegavati jaku i začinjenu hranu, a najznačajnije je unošenje velikih količina tečnosti“, istakla je doktorica Bojanić.

Takođe, potrebno je izbjegavati alkoholna, gazirana i zaslađena pića, koja mogu da povećaju dehidrataciju. Prostorije u kojima se boravi moraju se redovno provjetravati, a ukoliko se koriste rashladni uređaji razlika temperature u odnosu na spoljašnju ne smije biti velika.

Društvo