Menu

Get Socialize

TRIVIĆ: Gradiška realizuje dobar model saradnje lokalne zajednice, privrednika i škola

10.04.2019 410 9 Nema komentara

Description

O predškolskom, školskom i srednjoškolskom obrazovanju na području grada Gradiška, kao i o utvrđivanju upisne politike u srednje škole razgovarano je na sastanku između gradonačelnika Zorana Adžića i ministra prosvjete i kulture Republike Srpske  Natalije Trivić. Posebna pažnja posvećena je dualnom obrazovanju.

„Znamo da su lokalne zajednice nosioci ekonomskog razvoja, naravno zapošljavanja i to je ono na čemu ćemo insistirati u smislu upisnih politika, po sistemu dualnog obrazovanja, odnosno spajanja teorije i prakse u izvođenju nastave kako bismo nakon završene srednje škole imali kvalifikovan kadar“, izjavila je Natalija Trivić, ministar prosvjete i kulture RS.

„Mi smo već krenuli u tom pravcu. Mislim da imamo dobru priču sa Tehničkom školom i Srednjom stručnom i tehničkom školom, gdje su uvedena nova zanimanja koja su neophodna gradiškoj privredi. Prije svega, Tehnička škola je uvela dva nova zanimanja: CNC tehničar i tehničar informacionih tehnologija, jer već imamo kompanije koje žude za takvim kadrovima i gdje će đaci koji završavaju te škole imati mogućnost da dobiju odmah poslove ili da nastave školovanje na adekvatnim fakultetima. Od sljedeće godine u Srednjoj stručnoj i tehničkoj školi biće uvedeno zanimanje tekstilni tehničar“, rekao je Zoran Adžić, gradonačelnik Gradiške.

Gradonačelnik Adžić se zahvalio resornom ministarstvu koje je podržalo aplikacije gradiških kulturnih i društvenih organizacija: „Prije svega, Kulturnog centra i Zavičajnog muzeja gdje smo aplicirali na niz objavljenih konkursa za podršku kulturnih i drugih događaja na prostoru Gradiške, a koji već imaju dugogodišnju tradiciju.“

Na zahtjev resornog ministarstva, početkom godine, svi aktivi direktora bili su dužni da naprave preliminarnu listu potreba, koja je trenutno u izboru, a koje će biti podržane kroz različita sredstva investicija u škole, podsjetila je Trivićeva: „U ta sredstva su uključena i sredstva predsjednika Republike Srpske, a dio škola će biti podržan i kroz projekat energetske efikasnosti koji vodi Ministarstvo za prostorno uređenje i građevinarstvo i ekologiju, zajedno sa Fondom za zaštitu sredine. Što se tiče projekata za energetsku efikasnost, prethodne godine škole iz Republike Srpske su putem ministarstva dostavile svoje prijedloge. Očekujemo, nakon obilaska samih škola i utvrđivanja određenih potreba, zvanične podatke komisija sa terena nakon čega će se vršiti i odabir škola.“

Za projekat energetske efikasnosti aplicirale su i gradiške osnovne škole „Petar Kočić“ iz Nove Topole i „Vuk Stefanović Karadžić“ iz Turjaka, a iz lokalne uprave napominju da će nastojati u ovaj projekat uključiti i Gimnaziju.

Društvo