Menu

Get Socialize

U Agroindustrijskoj zoni Nova Topola završeni radovi na smanjenju poplavnog rizika u Gradišci

21.10.2019 635 16 Nema komentara

Description

U Agroindustrijskoj zoni Nova Topola završeni su radovi na smanjenju poplavnog rizika u Gradišci. Radovi su realizovani u okviru UNDP-ovog projekta „Smanjenje poplavnog rizika u slivu rijeke Vrbas“ finansiranog od strane Gobalnog fonda za okoliš, a koji se provodi u saranji sa Ministarstvom prostornog uređenja, građevinarstva i ekologije Republike Srpske, opštinama u slivu Vrbasa i drugim partnerima.

Gradonačelnik Gradiške, Zoran Adžić, istakao je da je ovdje bilo mnogo problema sa zadržavanjem vode usljed obilnih padavina, te da su radovi završeni u rekordnom roku.

„Riječ je o izgradnji 1 400 m oborinske kanalizacije, profila 1 200 mm i 1 000 mm. Stvoreni su preduslovi za prikupljanje ostalih atmosferskih padavina. Vrijednost investicije je 1,2 miliona KM. 60 % je učešće UNDP-a, a 40 % je obezbijedio Grad Gradiška, s tim da je Grad obezbijedio i dodatnih 800 000 KM za prethodne strukturne radove, kada smo izradili dvije prepupne stanice kako bi prikupljene atmosferske padavine transportovali u kanal Osorna-Borna-Ljevčanica“, istakao je gradonačelnik Adžić.

Završetak radova obišle su i Srebrenka Golić, ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske i Steliana Nedera, rezidentna predstavnica UNDP-a u BiH. Golićeva je podsjetila da je resorno ministarstvo potrebna sredstva, u iznosu od 5 miliona dolara, obezbijedilo 2015. godine za 14 opština koje se nalaze u slivu rijeke Vrbas.

„Projekat se iduće godine završava i mogu sa sigurnošću reći da je sada sliv rijeke Vrbas jedan od najuređenijih u smislu ranog upozoravanja na predstojeće poplavne rizike. Činjenica je da je u proteklih deset godina šteta od poplava u slivu Vrbasa, u ovih 14 opština, bila u vrijednosti više od 160 000 000 KM, a da je samo u poplavama iz 2014. šteta iznosila više od 130 000 000 KM“, naglasila je ministar Golić.

Iz UNDP-a su istakli da je od 2015. godine realizovan 21 projekt, a vrijednost izvršenih radova iznosi 3 100 000 KM.

„Realizacijom ovih projekata smanjena je mogućnost poplava za 50 000 stanovnika i 190 privrednika, koji žive i rade u slivu Vrbasa. Provođenje ovih mjera doprinosi manjim štetama što je dokazano u poplavama tokom maja ove godine“, rekla je Steliana Nedera, rezidentna predstavnica UNDP-a u BiH.

Naredni projekat koji je odobren od strane Globalnog fonda za okoliš i koji će biti implementiran odnosi se na energetsku efikasnost, istakli su iz resornog ministarstva.

Društvo
error: Sadržaj je zaštićen !! Content is protected !!