Menu

Get Socialize

U grad bez automobila

23.09.2019 654 25 Nema komentara

Description

Međunarodni dan bez automobila, 22. septembar, obilježen je i u Gradišci manifestacijom “U grad bez automobila”. Tim povodom za saobraćaj je bio zatvoren dio Vidovdanske ulice na kojem su održane sportske i zabavne aktivnosti. U programu su učestvovali gradiški osnovci i članovi sportskih klubova koji su održali kros, te takmičenja u odbojci i fudbalu, a pridružila su im se i djeca iz vrtića koja su kredom oslikavala ulice, takmičili se na biciklijadi i saobraćajnom poligonu.

Dan bez automobila obilježava se u sklopu “Evropske nedelje mobilnosti” koja ima za cilj razmatranje konkretnih rješenja za izazove kao što su: zagađenje vazduha, buka, saobraćajne gužve i zdravstveni problemi prouzrokovani emisijama štetnih gasova, promocijom alternativnih rješenja mobilnosti kao što su korišćenje javnog prevoza, pješačenje i vožnja bicikla.

“Raduje me činjenica da je Gradiška učesnik “Evropske nedelje mobilnosti” koja se ove godine održava pod sloganom “Krećite se sa nama”. Gradska uprava nastoji da to podrži kroz ovakve manifestacije koje promovišu održive načine kretanja koji smanjuju troškove, smanjuju emisiju štetnih gasova i pozitivno utiču na zdravlje. Zahvaljujem učesnicima današnje manifestacije koji su time dali doprinos u očuvanju životne sredine”, rekao je Davor Glišić, načelnik Odjeljenja za društvene djelatnosti u gradskoj upravi.

“Evropska nedelja mobilnosti”, prema propisima Međunarodne povelje evropske inicijative, traje od 16. do 22. septembra, a ove godine učešće je uzelo više od 3000 gradova u 50 zemalja Evrope.

Društvo
error: Sadržaj je zaštićen !! Content is protected !!