Menu

Get Socialize

U Gradišci nema zaraženih korona virusom, niti lica pod nadzorom

05.03.2020 810 11 Nema komentara

Description

Povodom pojave prvih slučajeva lica zaraženih korona virusom koji su identifikovani u Banjaluci I njegovog širenja u evropskim zemljama , u Gradišci je zasjedao gradski Štab za vanredne situacije.

“U ovom momentu nema nijedne identifikacije virusa korona na području Gradiške”, izjavila je Vesna Gluvić – Čelić direktor Doma zdravlja, naglašavajući da nema mjesta panici i strahu i da su zdravstvene ustanove u pripravnosti, kroz organizovane  medicinske timove u toku 24 časa. Čelićeva ističe da Institut za javno zdravstvo RS I nadležna ministarstva još uvijek nisu donijeli naredbu o obaveznom pregledu lica koja dolaze iz tih područja, već da je na snazi samo preporuka da se takva lica telefonskim putem jave u Dom zdravlja, bez obzira da li imaju ili nemaju određenu simptomatologiju. “Ukoliko nadležne institucije pooštre mjere, na graničnim prelazima biće organizovani i medicinski timovi”, dodaje Čelićeva.

“Bolnica u Gradišci, u slučaju pojave virusa, postupaće u skladu sa Protokolom sačinjenim u saradnji sa Domom zdravlja, prema kojem će preduzeti sve popisane mjere, ali takve pacijente neće zadržavati, odnosno hospitalizovati i liječiti u svojim prostorijama, već će biti bolnički zbrinuti u Banjaluci”, ističe Rajko Dodik, v.d. direktora Bolnice Gradiška.

U slučaju masovnijeg obolijevanja stanovništva, nadležne zdravstvene ustanove imaće spreman akcioni plan za postupanje u takvoj situaciji, kažu naši sagovornici.

Iz Higijensko-epidemiološke službe upućuju stanovništvo na opšte preventivne mjere koje se inače preduzimaju kada su u pitanju respiratorne infekcije, a odnose se na temeljno pranje ruku, izbjegavanje kontakta sa većim brojem ljudi, posebno hroničnih bolesnika I lica starije životne dobi, te češći boravak na otvorenom. “Nema potrebe da zdravi sugrađani nose masku, dodaje Slađana Tepavac, načelnica Higijensko-epidemiološke službe. Institut za javno zdravstvo RS izdao je preporuke da se pojačaju mjere higijene u svim javnim objektima, posebno školama I tih uputa će se držati I nadležne službe u Gradišci, ističu u HES-u.

“Simptomi infekcije su blaži u odnosu na one koje izaziva virus sezonskog gripa”, kaže dr Tepavac i naglašava da se uglavnom radi o asimptomatskoj infekciji. Također su mogući blaži simptomi slični prehladi, ali I teže forme bolesti, kao što je upala pluća sa otežanim disanjem, naročito kod starijih pacijenata.

Uncategorized
error: Sadržaj je zaštićen !! Content is protected !!