Menu

Get Socialize

U Gradišci obilježen “Dan ruske kulture i umjetnosti”

24.09.2018 1308 58 Nema komentara

Description

„Dan ruske kulture i umjetnosti“ u Gradišci uveličan je izložbom fotografija „Rusija u objektivu“ koja je otvorena u gradiškoj Gimnaziji. Na izložbi su predstavljene izabrane fotografije ruskih sela, prirode i životinja, koje su nastale u okviru fotokonkursa „Najljepša zemlja“ Ruskog geografskog društva.

Obilježavanje „Dana ruske kuture i umjetnosti“ nastavljeno je u Kulturnom centru Gradiška, gdje je prikazan film „Ruski oficir sa Kozare“, autora Milana Pilipovića.

Predstavnici ruske Ambasade i Lokalne uprave u Gradišci cijelokupan događaj ocijenili su veoma značajnim za međusobne odnose i saradnju srpskog i ruskog naroda.

„Imamo niz sadržaja. Tu je izložba koja predstavlja ljepote ruskog sela i želju Rusije da ljudi ostanu živjeti na selima, a upravo i Republika Srpska želi da se posveti ruralnom razvoju. Imaćemo i dane ruskog filma, a to sve sa ciljem da naš narod vidi kako su naša kultura i društvo isprepleteni sa Rusijom“, rekao je Zoran Adžić, načelnik opštine Gradiška.

„Hvala svima koji su ovo organizovali, jer je ovaj događaj važan za naše međusobne odnose“, rekla je Lilija Sabirova, ataše za kulturu ruske Ambasade u BiH .

Ministar prosvjete i kulture RS Dane Malešević istakao je da je „Dan ruske kulture i umjetnosti“ dokaz dobre saradnje koju Republika Srpska gaji sa Ruskom federacijom na polju kulture. Dodaje da je ta saradnja svake godine sve jača.

„Ove godine smo mi bili u Sankt Peterburgu, gdje smo se predstavili sa predstavama, filmovima i knjigama. Ruska ambasada sada nastoji da svoje kulturne sadržaje predstavi kod nas“, istakao je Malešević.

Osim što su pogledali izložbu, gradiški gimnazijalci prisustvovali su projekciji filma „Ruski oficir sa Kozare“. Direktor škole Vesna Krunić kaže da je Gimnazija počastovana učešćem u programu manifestacije „Dan ruske kulture i umjetnosti“.

„Izuzetna nam je čast što je izložba organizovana u Gradišci i što je možemo pogledati i mi u školi, a i građani. Nas i Ruse povezuje topla slavenska duša“, navela je Vesna Krunić, direktor Gimnazije Gradiška.

Pored izložbe fotografija i projekcije filma, u Kulturnom centru Gradiška priređen je prikladan kulturno – umjetnički program povodom „Dana ruske kulture i umjetnosti“.

Društvo