Menu

Get Socialize

U Gradišci obilježen Evropski dan borbe protiv trgovine ljudima

19.10.2017 204 26 Nema komentara

Description

Volonteri Crvenog krsta Gradiška različitim aktivnostima obilježili su Evropski dan borbe protiv trgovine ljudima, 18. oktobar. Cilj, im je, ističu, da ukažu, prvenstveno mladima, na oblike trgovine ljudima, kao i na načine borbe protiv jednog od najtežih vidova kršenja ljudskih prava.

„Posjetili smo srednje škole i zalijepili plakate koji ukazuju na važnost borbe protiv trgovine ljudima, dijelili smo letke po gradu, a u prostorijama Crvenog krsta održali smo predavanje na ovu temu. Iduće sedmice obići ćemo osnovne škole“, istakao je Milan Duvnjak, volonter OO Crvenog krsta Gradiška.

„Trgovina ljudima počinje fazom vrbovanja, a slijede faze tranzita i eksploatacije. Mladi često nisu svjesni u šta se upuštaju, te smo mi željeli da ih edukujemo o ovoj temi, kako ne bi postali žrtve trafikinga“, izjavila je Lazarela Sladojević, volonter OO Crvenog krsta Gradiška.

Oblici trgovine ljudima, između ostalog, su: seksualna eksploatacija i prinudni brak, trgovina organima i radna eksploatacija, te prosjačenje i trgovina djecom.

Mladi volonteri posebno su ukazali na činjenicu da u današnje vrijeme veliki broj osoba, u potrazi za boljim životnim uslovima i zaposlenjem, prihvata neprovjerene poslovne ponude iz inostranstva. Tako dolaze u opasnost da upadnu u kandže trgovaca ljudima, iz kojih se teško izvući. Zato je svaku poslovnu ponudu potrebno posebno provjeriti.

Evropski dan borbe protiv trgovine ljudima obilježava se od 2007. godine, na inicijativu Evropske komisije.

Društvo